На територията на бившето военно поделение в местността Габера на Димитровград да бъде обособоне градска зона за растеж и развитие, предлага кметът на общината Иво Димов. За целта той внася докладна до местния парламент с предложение да стартира процедура за промяна в предназначението на терена.

„Градска зона за растеж и развитие „Габера" да придобие статут на обект от първостепенно общинско значение, което е съобразено с Общия градоустройствен план на Димитровград, приет през 1990 г. и актуализирания през 1997г., е записано в докладната. В тази зона се намира и захранващият колектор с питейна вода за Димитровград, към който е необходимо да бъде обособена санитарна-охранителна зона, посочва още кметът Иво Димов.

Той категорично опроверга слуховете, че в бившето поделение на „Габера" ще бъдат настанени бежанци. Имаме други планове и идеи за този терен, от години правим опити да придобием собствеността на военните имоти, които от години не се ползват и ще отстоявам позицията си там под никаква форма да не бъдат настанявани бежанци, каза още той.