Филмът "Димитровград 70 г. по-късно" - кино визитка на общината
96000

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Филмът "Димитровград 70 г. по-късно" - кино визитка на общината
  • Филмът "Димитровград 70 г. по-късно" - кино визитка на общината
Премиерата на документалния филм "Димитровград - 70 години по-късно" бе днес в залата на димитровградското кино. Там бе и авторът на лентата- режисьорът Жоро Торнев, с когото след прожекцията първите зрители споделиха впечатленията си.

Кметът на общината Иво Димов и участниците в дискусията бяха единодушни, че това е най-добрият филм за Димитровград. Той е посветен на 70-годишнината му, която бе отбелязана на 2 септември 2017 г.

Предстои 25-минутният филм да бъде озвучен и на английски език, след което ще бъде новата кино визитна картичка на Димитровград, като ще се постараем да стигне до максимално много хора, посочи кметът Иво Димов.

Торнев не скри, че е пристигнал в Димитровград с предубеждението, че това е селище, създадено от соц режима и негова емблема. В процеса на работа над филма обаче, променил напълно вижданията си и открил чара в новото лице на Димитровград. 

„Историята ми с този филм е една от най-странните в моя творчески път. Голям конфликт бе за мен да се изправя срещу изключителното си отрицание към социализма, като идеология. Да погледна един град, продукт на социализма, в контекста на днешния ден. Обрат в отношението ми настъпи от поканилите ме хора и любовта към града, която видях във всички интервюирани, сподели Жоро Торнев.

Преди 2 години се събрахме с екипа, за да планираме програмата за 70-годишнината на Димитровград и решихме, че един такъв филм трябва да е сред проектите, разказа днес кметът. Искахме да покажем динамичното и различно развитие на града. Според скромното ми мнение се получи може би най-добрият филм за Димитровград, правен в последните години, като огромен принос за това има Жоро Торнев, за което му благодаря, каза още кметът Иво Димов.

Още по темата чуйте в приложения файл!