Регионален празник „Ден на миньора” се провежда днес в димитровградското село Радиево за осма поредна година с финансовата помощ на най-големия арендатор на земеделски земи в общината Митю Вълчев. Инициативен комитет с председател Янко Ангелов, кметството и селското читалище „Събуждане” са организатори на тържеството, което събира над 300 миньори от близо 10 населени места, които идват заедно със своите семейства.

15 шатри на открито бяха построени за целта в центъра на село Радиево и както някога на миньорския празник в парк „Марица” всички участници получаваха специален купон за храна.

Празникът има и свой статут, приет през 2010 г., в който е записано, че обхваща западно-маришкия каменовъглен басейн, в който държавният добив е започнал през 1907 г. В Радиево, Бряст и Меричлери миньори има във всеки дом. И макар сега да са пенсионери, а въгледобивът в района да е ликвидиран, тази професия е оставила отпечатък върху начина им на живот, коментира председателят на читалище „Събуждане” Бончо Димитров. Това е и смисълът на Деня на миньора- да запазим спомена за тази професия, която години наред е била основен поминък за хората в този регион, каза още той. Предстои промяна в статута, като от районен празникът вече става регионален. Тази година в него се включиха и от свиленградско.

Организаторите са поели и още една инициатива- да съберат и издирят архивни снимки, интересни спомени, предмети от трудовия делник на миньорите. Експозицията засега включва около 50 експоната, сред които бюст-паметник на миньор, дарен от скулптора Гроздан Грозев, кожена каска и газова лампа от първите години на въгледобива, макети на дървени крепежи, крепежни секции, гумена транспортна лента, комбайн за механизирано изземване на въглища, каски и лампи от различните периоди, самоспасител, вестникарски публикации, списание „Въглища” от 1983 г., отличия и знаменателни адреси от 90-годишнината на „Марбас”.



В 17 пана е уредена фотоизложбата, която включва близо 150 архивни снимки, която днес с интерес разгледаха както участниците в празника на миньора, така и гостите, сред които народният представител Жара Пенева, заместник-председателят на местния парламент в Димитровград Димитър Петров и съветниците Катя Панева и Таня Делчева. Идеята на организаторите е сбирката да се превърне в постоянна музейна експозиция.

С минута мълчание в памет на загиналите в редниците миньори стартира официалната част. Благодаря ви за това, тъй като на 42 г. моят баща загина при трудова злополука в рудника, каза в приветствието си депутатът Жара Пенева.

 

Вярвам, че тази хубава традиция ще продължи да сплотява хората и всяка следваща година последната събота на август, каквато бе традицията в „Марбас” да се събират все повече, каза спонсорът Митю Вълчев. С песента „Митьо ле, чорбаджи” го поздрави оркестър „Агрофермер”.

Сред гостите бяха директори на „Марбас”- Стоян Стоянов, Георги Христов и др., както и началникът на рудник „Смирненски” Васил Василев. С поздрави за тях и всички гости от оркестъра и фолклорната група на читалище „Събуждане” продължава празникът на миньора в с. Радиево.