„Шибил” на „Етър”-а ще бъде много зрелищен спектакъл. Това казва в интервю за вестник „100 вести” Невена Митева - режисьор и директор на ДТ „Рачо Стоянов”. Цялата трупа на габровския драматичен театър усилено репетира най-новия си проект - „Шибил“ по разказа на Йордан Йовков на територията на ЕМО „Етър“.

Театралният режисьор Невена Митева избра „Етър”-а за сцена на своя поетичен изблик - „Шибил”

Акценти от интервюто с автор Надежда Тихова:
 
„Иван Юруков от Народния театър ще играе Шибил. Останалите участници са актьори на габровския театър. Освен това сме помолили Лъчезар Захариев - хореограф на спектакъла и главен художествен ръководител на „Габровче“, да ни подпомогне със собственото си участие. Мисля, че спектакълът ще стане много атрактивен, ще се разгъне като едно голямо епично платно с огньове, с пране на платна в реката, с превръщането на Саковата къща в конак. Ще се използват за действието и къщата с тъкачната работилница, галерията. Ще се използват всички площадки пред Саковата къща, както и самият мост, улицата, успоредна на чаршията. Така че във всички посоки ще се разиграват сцени. В спектакъла ще участват включително и истински коне. Така че ще се получи много зрелищен, а и много красив спектакъл. Много ефектни ще бъдат танците, които правим с платната. Ще бъдат вплетени и народни ритуали като Кумичене. Така че ще стане един много български спектакъл с много малко текст и така ще бъде подходящ включително и за чужденци. Легендата, историята е много интересна и завладяваща. Аз имах колеги гости от Норвегия и като ги заведох на Етъра им разказах легендата за Шибил, те бяха много впечатлени и с нетърпение чакат този спектакъл.

Рада играе нова актриса – Тони Христова се казва. Тя е най-новото попълнение на нашия театър – с мъничка и крехка фигурка, която ще контрастира на едрия и строен Иван Юруков. Аз нарочно избрах този вариант – най-мъничката и най-изящната от актрисите ни, защото така мъжката сила ще стане много по-видима. Дубльор на Юруков е нашият актьор Любомир Кръстев.

 
За още по-голямо зрелище. Мисля, че по това ще се отличава спектакълът от досегашните. Ние ще бъдем отвсякъде оградени и потопени в атмосферата на Етъра, в атмосферата на нашето Възраждане. Ще покажем една романтична любовна история с нейните крайности и грубост до превръщането й в едно миниатюрно карамфилче, което остава на земята. Мисля, че спектакълът ще бъде много въздействащ. Всички сцени са замислени като много атрактивни, няма нищо банално. Пластичен, танцувален, ритуален спектакъл.”