Иван Юруков
Иван Юруков / netinfo
„Шибил” на „Етър”-а ще бъде много зрелищен спектакъл. Това казва в интервю за вестник „100 вести” Невена Митева - режисьор и директор на ДТ „Рачо Стоянов”. Цялата трупа на габровския драматичен театър усилено репетира най-новия си проект - „Шибил“ по разказа на Йордан Йовков на територията на ЕМО „Етър“.

Театралният режисьор Невена Митева избра „Етър”-а за сцена на своя поетичен изблик - „Шибил”

Акценти от интервюто с автор Надежда Тихова:
 
„Иван Юруков от Народния театър ще играе Шибил. Останалите участници са актьори на габровския театър. Освен това сме помолили Лъчезар Захариев - хореограф на спектакъла и главен художествен ръководител на „Габровче“, да ни подпомогне със собственото си участие. Мисля, че спектакълът ще стане много атрактивен, ще се разгъне като едно голямо епично платно с огньове, с пране на платна в реката, с превръщането на Саковата къща в конак. Ще се използват за действието и къщата с тъкачната работилница, галерията. Ще се използват всички площадки пред Саковата къща, както и самият мост, улицата, успоредна на чаршията. Така че във всички посоки ще се разиграват сцени. В спектакъла ще участват включително и истински коне. Така че ще се получи много зрелищен, а и много красив спектакъл. Много ефектни ще бъдат танците, които правим с платната. Ще бъдат вплетени и народни ритуали като Кумичене. Така че ще стане един много български спектакъл с много малко текст и така ще бъде подходящ включително и за чужденци. Легендата, историята е много интересна и завладяваща. Аз имах колеги гости от Норвегия и като ги заведох на Етъра им разказах легендата за Шибил, те бяха много впечатлени и с нетърпение чакат този спектакъл.

Театралният режисьор Невена Митева избра Етър-а за сцена на своя поетичен изблик - Шибил
DarikNews.bg

Рада играе нова актриса – Тони Христова се казва. Тя е най-новото попълнение на нашия театър – с мъничка и крехка фигурка, която ще контрастира на едрия и строен Иван Юруков. Аз нарочно избрах този вариант – най-мъничката и най-изящната от актрисите ни, защото така мъжката сила ще стане много по-видима. Дубльор на Юруков е нашият актьор Любомир Кръстев.
 
За още по-голямо зрелище. Мисля, че по това ще се отличава спектакълът от досегашните. Ние ще бъдем отвсякъде оградени и потопени в атмосферата на Етъра, в атмосферата на нашето Възраждане. Ще покажем една романтична любовна история с нейните крайности и грубост до превръщането й в едно миниатюрно карамфилче, което остава на земята. Мисля, че спектакълът ще бъде много въздействащ. Всички сцени са замислени като много атрактивни, няма нищо банално. Пластичен, танцувален, ритуален спектакъл.”
 
 
Режисьорът Невена Митева избра „Етър”-а за сцена на своя поетичен изблик - „Шибил”

В Етнографски музей на открито „Етър” започнаха репетициите на „Шибил”. Цялата трупа на Драматичен театър „Рачо Стоянов” участва в този уникален спектакъл, чиито режисьор е Невена Митева. На 19 юни е премиерата, а на 26 юни е второто представление. Двете са безплатни за публиката. През юли ще има още едно безплатно представление. Осигурен е и транспорт до музея. Защо Невена Митева е избрала да направи „Етър”-а сцена на „Шибил? Тук има бяла магия, казва тя. „Отново „Шибил”, но този път със съвършено нов състав – много млади хора. Любопитно е какво е тяхното усещане, как те ще се почувстват в атмосферата на „Етър”-а, която е много зареждаща и с много бяла енергия. Бяла магия има в тези пространства и си мисля, че по някакъв начин това ще се отрази на актьорите. Сега е много рано да мислим за това, но когато светнат прожекторите и се получи тази приказка, каквато представлява „Етър”-а през нощта, те самите ще се потопят в атмосферата и тя ще заработи в полза на спектакъла.” На 30 май бе първата репетиция. Включена е цялата трупа, която играе във външните пространства на музея, по чардаците. Ролята на Шибил е поверена на Иван Юруков. Предстоят общо пет репетиции, след което е премиерата. Иван Юруков ще се присъедини към репетициите малко по-късно, очаква се и Георги Петков - композитор, който ще подготви представянето на музиката в откритите пространства. Невена Митева казва, че предизвикателството е сериозно, тъй като такъв спектакъл се реализира по-трудно от филм. Някои от сцените са много близо до публиката, други далече. Режисьорът Петринел Гочев определя този тип театър като специфичен за самата Невена Митева, а тя казва, че това е неин поетичен изблик. Представянето на „Шибил” на открито в ЕМО „Етър” е инициатива, финансирана по програма „Култура” на Община Габрово.

Публикувахте от ЕТЪР - Етнографски музей на открито / ETAR - Ethnographic Open Air Museum в 31 май 2018 г.