На 10 октомври, събота, от 18:30 часа в храма "Св.Троица" в Габрово ще се открие тринадесетото издание на Празника на духовната музика.

След габровския карнавал, този музикален празник е второто събитие в нашия град, което събира на едно място хора от различни възрасти, музикални предпочитания и културни интереси.

Един празник на духовно единение и алтернатива  на разпадането на културните ценности  които съпътстват нашия живот, отчуждават ни един от друг и ни капсулират в затворени малки обществени групи.

През тези два почивни дни ще имате удоволствието да чуете прекрасни български хорове от , Пловдив, Стара Загора и Габрово. Ще ни гостуват и певчески колективи от Беларус и Румъния.



На 11 октомври, неделя, от 18, 30 часа в Художествената галерия "Христо Цокев" Празникът на духовната музика ще бъде закрит от мъжкия хор „Стефка Благоева“ от Пловдив и неговият млад ръководител Цветан Цветков. Съвместно с Габровския камерен оркестър ще бъде изпълнена за пръв път в България Кратка меса от непознатия италиански романтичен композитор Лоренцо Пероси.

Празникът на духовната музика в Габрово е нещо много различно от подобни аналози, които съществуват в градовете София, Сливен и Поморие.

Това е  форум, който е отворен не само към нашата родна православна музика, но и към музикалната култура и на другите вероизповедания. Един форум на толерантност, отвореност,  на взаимно опознаване и духовно обогатяване.