„Десетки горски и ловни деятели, граждани и официални лица уважиха станалия вече традиционен преглед на трофеи от благороден елен, добити на територията на Северноцентралното държавно предприятие (СЦДП). Домакин на тазгодишното събитие отново бе ДЛС „Росица“, като в местността Лъгът бяха експонирани 42 екземпляра от ловен сезон Септември-2017".

Това се казва в съобщение, разпространено днес от СЦДП. На снимките, прикачени към информацията, се виждат черепите на благородни елени, които са тичали на воля сред природата, преди да бъдат убити, а останките им да послужат за атракция на директори, областни управители и техни заместници. 

Елен, намерил смъртта си на територията на ДЛС Попово е с най-тежък череп и рога - 15.340 кг. 

„Надявам се традицията, която създаде Северноцентралното държавно предприятие със своите ловни стопанства да продължи и приканвам колегите от цялата страна да се присъединят“, казал при официалното откриване изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Григор Гогов.


 


Изложението открили домакините - директорът на СЦДП инж. Цветелин Миланов и директорът на ДЛС „Росица“ инж. Иван Степанов, в присъствието на инж. Гогов, на областния управител на Разград Гюнай Хюсмен и великотърновския зам.-областен управител Ивета Кабакчиева. Сред гостите били директорите на Североизточното и Северозападното държавно предприятие, директорите на Регионалните дирекции по горите във В. Търново и София, директорите на ловни и горски стопанства от областите Габрово, Русе, Разград, Силистра, В. Търново.

Непозната болест дебне убийците на животни

На събитието присъствали и ловните водачи от стопанствата, като по време на огледите всеки от тях обосновал причините да разреши да бъде умъртвено дадено животно. Основен принцип бил да се запазват силните и перспективни за популацията животни, категорични били ловните деятели.

Смисълът да се показват черепите на избитите елени е „ да се увеличава културата на отстрел", става ясно от обяснението на организаторите.

„Имаме вече всички основания да кажем, че ловуването може да бъде средство за манипулиране, в положителна посока, на популацията. И когато го използваме умело и разумно, успехите са неминуеми“, категоричен бил инж. Иван Степанов, който подчертал, че у нас стопанисваме най-високопроизводителните местообитания на благороден елен в Европа и света.

Луканките, кюфтетата, кебапчетата и печеното месо не растат по дърветата

По неговите думи ловците също вече оценяват практиката на ловните стопанства да се съблюдават строги подборни критерии за отстрел.

„Рядко се виждат трофеи, като показаните в Лъгът", споделил областният управител на Разград Гюнай Хюсмен.

„Те показват, че сме европейци и като институции все по-добре се справяме със задълженията си.  Да си горски е чест, вие сте хората, които опазвате нашите гори и нашия дивеч, вашата професия е велико призвание. Вярваме ви и разчитаме на вас!“, обърнал се Хюсмен към заетите в сектора.

Директорът на Северноцентралното държавно предприятие инж. Миланов поздравил двамата инициатори, поставили началото у нас – директорът на ДЛС „Воден – Ири Хисар“ инж. Кирил Колев и на ДЛС „Росица“ инж. Иван Степанов.