Българският евродепутат Момчил Неков отправи остра критика към кмета на Дуисбург Сьорен Линк за дискриминационните му коментари по адрес на гражданите от Източна Европа.

На 17 септември Линк заяви, че е склонен по-скоро да приюти двойно повече сирийски бежанци, но за сметка на това да се отърве от няколко източноевропейци. Той допълни, че в Дуисбург живеят около 12 500 българи и румънци, повечето от които нямат работа.

 

При изказване на пленарното заседание на ЕП в Страсбург Неков обяви, че подобни изказвания са крайно неуместни, ненужно провокативни и насаждащи разделение сред гражданите на Съюза.

 

„Това става в момент, в който ЕС е изправен пред бежанска и хуманитарна криза. От нас се очаква да сме единни, за да се преборим с предизвикателствата, които е твърде вероятно да променят общото ни бъдеще. Докога ще се делим на източни и западни европейци?“, попита Неков.



 

Той призова своите колеги и всички други европейски политици да се въздържат от подобни изказвания, които внасят допълнително напрежение в напрегнатата обстановка.

Цялото изказване на Момчил Неков в пленарната зала на ЕП може да гледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=LXsyzM1gB24