Депутатите замразиха заплатите си на нивото от края на 2009 година, когато заради кризата управляващите от ГЕРБ взеха решение възнагражденията на избраниците да не бъдат преизчислявани на база средните заплати в обществения сектор, както предвижда правилникът за работа на парламента.

Избраници от всички групи принципно подкрепиха идеята, но за да не бъдат обвинявани в популизъм, настояха всички заплати в публичния сектор да не надхвърлят границата от тези около 2500 лева.

133 депутати подкрепиха предложението на ГЕРБ, трима бяха против, един се въздържа.

Повече от два часа продължи дискусията в Народното събрание.

Депутатът от ДСБ Асен Агов заяви от парламентарната трибуна, че хората щели да са щастливи, ако в НС ходят на работа боси и с вериги на вратовете: „Аз знам, че обществото ще бъде най-щастливо, ако си представим следната сцена, която е достойна за филма "Амаркорд" на Фелини. Би се озаглавила такава сцена: „Как депутатите отиват на работа сутрин". Часът е 8:40, пристигат депутатите в редица по жълтите плочки, с вериги на вратовете, облечени само с един чувал, боси при минус 15 градуса. В дясната си ръка държат бич и се бият по гърба за радост на шепа късополи журналистки. Тогава обществото ще бъде щастливо. Аз си представям как в тази сцена ще спре един бял „Мерцедес", стъклото леко ще се свали и отвътре блондинка, вероятно, за да спечели Божията милост да не й се спука некачественият френски силикон, ще подхвърли монета на депутатите и ще затвори и ще продължи със своя бял „Мерцедес". Обаче, кой ще гласува за такива нещастници, уважаеми народни представители".

„Имам чувството, че колегата Агов ми взе думите от устата. Бях решил да продължа в същия стил. Аз ще гласувам „за" това предложение, защото продължавайки мисълта на Асен Агов, ако това е в интерес на суверена, аз заставам изцяло зад него. Един народен представител беше казал преди време - наистина не повече от 100 депутати и аз предлагам да отидем и в тази крайност. 100 депутати и те да бъдат само от София, защото от провинцията ще има много разходи", заяви по време на обсъжданията независимият депутат Дарин Матов.



Потърпевши от решението на Парламента ще бъдат още президентът и министрите, чийто заплати са обвързани с тези на народните представители.