Премиерът Бойко Борисов е на инспекция на новия обходен път на Габрово, който вече е завършен.

Заедно с него в джипа са вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.


„Колко трудно е да направиш моста, а колко бързо минаваш по него. Помните ли като идвахме тук в калта. А сега влизаш в тунела и все едно си е ден“, коментира Борисов.

По време на инспекцията вицепремиерът Томислав Дончев отбеляза, че с новото трасе преминаването на Балкана се съкращава с половин час.


„И „Хемус“ правим, другата седмица ще покажем на варненци напредъка му. А от 10 юни започваме участъка от Велико Търново в двете посоки“, добави Борисов и изтъкна, че днес се изграждат изключително модерни тунели и мостове. 

„Докато навремето заварих магистрала „Марица“ точно преди Свиленград, където бяха разминали двете платна от двете страни. Днес обаче поздравяваме строителите. Да им е честито на габровци, има и шумозащитни стени да не пречи трафикът на хората“, заяви той.

По-рано Борисов съобщи с пост във Facebook, че продължава ударното строителство по всички важни инфраструктурни обекти в страната, въпреки пандемията от COVID-19.

Радостен съм, че мащабният проект по обходния път на Габрово, водещ към бъдещия тунел под Шипка, вече е завършен, посочва премиерът в публикацията.

По 23-километровото трасе има много големи съоръжения, изградени чрез съвременни строителни технологии. Такъв е стоманобетонният мост с дължина 640 м. над долината на р. Синкевица, част от кв. Чехлевци и кв. Войново на Габрово, добавя Борисов.