Искат достойно заплащане на труда и за провеждане на структурни реформи
Служители от Регионалните здравни инспекции в страната, подкрепени от синдикалните структури по места, отново ще протестират.
 
На 23 април е организиран национален протест в София, а служителите, които няма да могат да пътуват до столицата, ще подкрепят своите колеги със символичен протест пред инспекциите по места в обедната почивка от 12.00 до 12.30 часа.

Първият протест на здравните инспектори, на който те поискаха справедливи възнаграждения, бе в средата на март.

Здравните инспектори поискаха справедливо възнаграждение на труда си
 
Исканията са за справедливо и достойно заплащане на труда и за провеждане на структурни реформи.

 
Служителите настояват да се компенсира 9-годишното подценяване на проблемите на заплащането на труда в Регионалните здравни инспекции, основните възнаграждения на експертните длъжности с аналитични или контролни функции, експертни длъжности със спомагателни функции и технически длъжности да се повишат без забавяне от 1 май 2018 г. с не по-малко 20% или с конкретна твърда сума.
 
Заплатите на служителите в РЗИ да се обвържат с икономически показател (средна работна заплата, минимална работна заплата и др.), за което в бюджета на РЗИ за всяка година да се предвидят средства, настояват още протестиращите. Те искат и да се създаде класификатор на длъжностите за работещите в системата.
 
МБАЛ-Добрич има нужда от 15 лекари и 40-50 медицински сестри

Същият ден в Министерски съвет ще бъде внесено писмо с подписите на служители от 20 регионални здравни инспекции с искания за промяна в наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация.
 
Настоява се също представители на РЗИ да вземат участие в работната група за обсъждане на промените в Наредба за заплатите на служителите в държавната администрация.