За втора поредна неделя десетки добричлии се събраха на протест срещу вдигането на цената на водата. Гражданите отново настояха за оставка на управителя на ВиК-Добрич АД инж. Тодор Гикински и на борда на водното дружество. Третото искане на протестиращите е бизнес планът на ВиК да бъде обсъден публично, с участието на жителите на Добрич. Широката дискусия ще има за цел да се изложат проблемите с водата в Добричко през годините и да се начертае план за решаването им.

Добричлии се обявиха твърдо против поскъпването на водата в региона

Цената на водата в момента в Добрич е 2.96 лв. за кубик. Бизнес планът на ВиК предвижда повишение с 11%, или цена от 3.28 лв.

От инициативната група - организатор на протестите, съобщиха, че изготвят интерактивна карта на добричките улици, разкопани и невъзстановени след ВиК-аварии. Идеята се родила, след като един от членовете на групата – Йордан Йорданов, спукал преди няколко дни гума в такъв изкоп. Само за 4 часа във фейсбук граждани посочили над 50 улици, а в момента броят им е над 80.

„Само на една улица – ул. „Александър Стамболийски“, в рамките на 300 метра, са изброени 7 дупки“, каза Йорданов. 

Канят КЕВР в Добрич, за да може регулаторът да обсъди проблема с водата на място

Картата ще бъде предоставена на ВиК и на други институции.

Пред протестиращите бе прочетено писмо от жителите на Вършец и Мездра, изпратено в знак на подкрепа и съпричастност с гражданите на Добрич в стремежа им за разрешаване на водните проблеми.

От областна управа протестиращите се отправиха на шествие през центъра до „Стара къща“. Планираното блокиране на движението на автомобили в района не се състоя.

Преразглеждат планираната цена на водата на среща при областния управител