Волжка българка събира наши народни песни
73856

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Волжка българка събира наши народни песни

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Волжка българка събира наши народни песни
  • Волжка българка събира наши народни песни
  • Волжка българка събира наши народни песни

Младата певица и актриса от Татарстан Гулнара Хайруллина събира стари български песни. Изпълнителката проявява интерес към автентичната българска народна музика, както и към фолклора на кримските татари в България, голяма част от които живеят в Добричка област. Тя е на 24 години, докторант в Института за език, литература и изкуство в град Казан. Лауреат е на международни конкурси, има редица участия в международни фолклорни фестивали.

Изпълнителката е племенница на Албина Валиева, която живее в България и оглавява Център за културно-просветна дейност „Идел”. Международната организация работи за съхранение на националната идентичност на волжките българи и за популяризиране на тяхната култура и език. Гулнара Хайруллина е представител на сдружението в Казан.

Двете волжки българки посетиха Добрич, за да запишат изпълнители на български и кримскотатарски народни песни. Те се срещнаха още с композитора и изследовател на българския фолклор Петър Крумов.

Гулнара Хайруллина планира да издаде диск и книга с народни песни от Дунавска и Волжка България с идеята те да стигнат „до всеки човек, който има българско самосъзнание”. Чрез фолклора дунавските и волжки българи могат да открият общите си корени, посочи пред Дарик Хайруллина. Има прилика в нашите национални ястия, носии, шевици, дори в езиците ни има много общи думи, допълни Албина Валиева, която е доктор на филологическите науки в Института за език, литература и изкуство при Академията на науките на република Татарстан. Тя отбеляза, че в България се използват двевнобългарски думи, като например тояга, айран, чул, ерген и питка.



Дунавските българи трябва да знаят повече за волжките българи и обратно, подчерта Валиева. Тя смята, че младата изпълнителка може да помогне за популяризирането на  българския фолклор в Татарстан с изявите си в радиото и телевизията, както и с участията си в различни фестивали.

Гулнара Хайруллина вече е пяла и на българска сцена. Наскоро тя е участвала във фестивал на етносите във Варна, представила е свои песни в британското посолство в София и на благотворителен концерт в Карин дом. В събота - 19 юли младата певица ще се включи във волжкобългарския празник на орача - Сабантуй, който също ще се проведе във Варна. Ден по-късно тя ще участва във фолклорния фестивал "Текето" край село Александрия в община Крушари.

В прикачените файлове можете да чуете две песни - от Татарстан и България, изпълнени от Гулнара Хайруллина.