Волжка българка събира наши народни песни
Волжка българка събира наши народни песни / Дарик Добрич
Волжка българка събира наши народни песни
73856
Волжка българка събира наши народни песни
Волжка българка събира наши народни песни
  • Волжка българка събира наши народни песни
  • Волжка българка събира наши народни песни

Младата певица и актриса от Татарстан Гулнара Хайруллина събира стари български песни. Изпълнителката проявява интерес към автентичната българска народна музика, както и към фолклора на кримските татари в България, голяма част от които живеят в Добричка област. Тя е на 24 години, докторант в Института за език, литература и изкуство в град Казан. Лауреат е на международни конкурси, има редица участия в международни фолклорни фестивали.

Изпълнителката е племенница на Албина Валиева, която живее в България и оглавява Център за културно-просветна дейност „Идел”. Международната организация работи за съхранение на националната идентичност на волжките българи и за популяризиране на тяхната култура и език. Гулнара Хайруллина е представител на сдружението в Казан.

Двете волжки българки посетиха Добрич, за да запишат изпълнители на български и кримскотатарски народни песни. Те се срещнаха още с композитора и изследовател на българския фолклор Петър Крумов.

Гулнара Хайруллина планира да издаде диск и книга с народни песни от Дунавска и Волжка България с идеята те да стигнат „до всеки човек, който има българско самосъзнание”. Чрез фолклора дунавските и волжки българи могат да открият общите си корени, посочи пред Дарик Хайруллина. Има прилика в нашите национални ястия, носии, шевици, дори в езиците ни има много общи думи, допълни Албина Валиева, която е доктор на филологическите науки в Института за език, литература и изкуство при Академията на науките на република Татарстан. Тя отбеляза, че в България се използват двевнобългарски думи, като например тояга, айран, чул, ерген и питка.

Дунавските българи трябва да знаят повече за волжките българи и обратно, подчерта Валиева. Тя смята, че младата изпълнителка може да помогне за популяризирането на  българския фолклор в Татарстан с изявите си в радиото и телевизията, както и с участията си в различни фестивали.

Гулнара Хайруллина вече е пяла и на българска сцена. Наскоро тя е участвала във фестивал на етносите във Варна, представила е свои песни в британското посолство в София и на благотворителен концерт в Карин дом. В събота - 19 юли младата певица ще се включи във волжкобългарския празник на орача - Сабантуй, който също ще се проведе във Варна. Ден по-късно тя ще участва във фолклорния фестивал "Текето" край село Александрия в община Крушари.

Волжка българка събира наши народни песни
netinfo

В прикачените файлове можете да чуете две песни - от Татарстан и България, изпълнени от Гулнара Хайруллина.