Добрич ще получи 700 хил. лева от правителствената програма за растеж и устойчиво развитие на регионите, заяви областният управител Недко Марчев. Той обяви това в ефира на Дарик радио в отговор на въпрос справедливо ли бяха разпределени парите по тази програма, по която нито един от трите проекта на община Добрич не получи финансиране. Според Недко Марчев информацията за разпределението на средствата се изкривява, тъй като не се отчита фактът, една част от предвидените в програмата 500 млн. лева ще влязат в общините чрез министерствата.

„За Добрич са отпуснати 700 хил. лева чрез бюджета на МРРБ, които ще се използват за проектно и предпроектно проучване за изграждане на деривацията от язовир Цонево”, посочи областният управител.

Той призна, че проектът за водоснабдяване от язовир Цонево е областен, а не общински, но подчерта, че голямата част на населението на региона живее в Добрич. „Сумата, която се отпуска може да изглежда сравнително малка, но 700 хил. лева от републиканския бюджет ще дойдат и ще бъдат в полза за населението на града и на областта”, каза Марчев.

Според него е възможно още тази година да започне и строителството на самия водопровод. „Ако навреме направим проектирането, тогава ще водим преговори да се получат държавни пари и за самия проект, който по предварителни данни ще струва между 60 и 90 милиона лева”, отбеляза Марчев. Той подчерта, че този проект ще осигури водоснабдяване за региона по гравитачен път, което ще позволи цената на водата да остане сравнително ниска.



11 общински проекта от Добричка област ще бъдат финансирани с над 13 млн. лева по публично инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите". Одобрени са проекти на всички общини от региона с изключение на Добрич и Каварна.