Тези дни се изнасят на открито едроразмерните кактуси в Ботаническата градина в Балчик, съобщават от Университетските ботанически градини. През студените зимни месеци бодливите гигантите бяха прибрани на закрито и топло. С настъпването на пролетта и повишаването на температурите, те вече могат да бъдат изнесени на открито, посочват от УБГ.

Пренасянето и засаждането е трудна и деликатна задача, тъй като някои от екземплярите тежат над 400 килограма. Градинарите пренасят на ръце огромните крехки растения.

Колекцията от внушителните представители на рода Opuntia, както и от разнообразието на семейство столетникови (Agavaceae) са аранжирани на площ от над 700 кв. метра. Над 40 вида и над 600 екземпляра ще бъдат представени на открито през туристическия сезон и тази година. Визитната картичка на Университетска ботаническа градина – Балчик - едроразмерните кактуси и сукуленти, заеха своите места в  алеята зад кипарисите в „Божествената градина” и градина "Разсадника”. Колекцията е втората по големина в Европа на открито, след тази в княжество Монако, като в нея са представени едни от най-старите екземпляри бодливи растения, някои от които на възраст над 60 години.