Ще правят укрепване на родната къща на Адриана Будевска
83478

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Ще правят укрепване на родната къща на Адриана Будевска
  • Ще правят укрепване на родната къща на Адриана Будевска

След много години, в които остана затворена и рушаща се, родната къща на актрисата Адриана Будевска в Добрич, може би ще доживее ремонт, който ще я направи посещаема за любителите на културното наследство. Къщата се намира на ул."В. Левски" и е в категория "Национално значение" в регистъра на недвижими културни ценности към Националния институт за недвижимо културно наследство. Домът на бележитата актриса е превърнат в къща-музей през 1978 година. Тогава за 100-годишнината от рождението й е представена изключително ценна сбирка от вещи и документи, свързани с театралната й дейност и личния й живот. Оттогава не са извършвани никакви укрепвания или подобрения на имота. През декември 2008 г. Община Добрич внася искане за 15 000 лева в Министерството на културата за козметичен ремонт, но не получава отговор.

През 2014 г. е направен последният оглед от специалисти и са описани проблемите на сградата. От Регионалния исторически музей са изчислили, че ремонт, който ще предотврати самосрутването на къщата ще струва около 20 000 лева. „От две години настояваме за средства в капиталовата програма на Община Добрич, но засега не сме получили", казва директорът Костадин Костадинов и обещава тази година от музея да намерят пари за укрепването, защото след всяка поредна зима положението се влошава и вече е критично. „Ако общината не може да отдели финанси в бюджета си за 2016 г., ще го направим ние, ще търсим и от спонсори", заяви той.

Според Костадинов най-големият проблем на постройката е пропадналият от северната страна покрив, от който се просмуква влага в стената и поради това в една от двете стаи е разрушено дюшемето. Трябва да се поправят покривът, подът, да се вароса и измаже къщата отвътре и отвън, да се стегне оградата. Ремонтът е планиран за пролетта или лятото и ще отнеме не повече от две-три седмици, според директора. След това обаче трябва да се възстанови и модернизира експозицията за актрисата, която се пази. За съжаление музеят няма свободен служител, който да стои постоянно в къщата на Будевска. Посещенията на желаещите ще бъдат подсигурени на повикване, както и в къщата-музей на Йордан Йовков.

За Дарик зам.-кметът „Хуманитарни дейности" на Добрич Емилия Баева заяви, че тази година общината ще заложи средства за първоначално укрепване на къщата на Адриана Будевска, но според администрацията е нужно сериозно и цялостно възстановяване, което няма да стане без помощта на държавата, тъй като обектът е от национално значение. Затова паралелно с укрепителните работи ще се извърши техническо обследване на сградата от експерти, за да се опише всичко нужно за реконструкцията. „Не може грижата за един такъв обект от национално значение да е в ръцете само на общината", категорична е Баева. „Трябва в опазването му да се включат и обществото и държавата", призовава тя.



Припомням, че през 2015 г. от Младежкото обединение на БСП в Добрич помогнаха в пролетното почистване на двора и заявиха, че искат с лични средства да възстановят къщата-музей и да стартират нейното функциониране. Тогава това не се случи по необясними причини, дори между тях и директора на музея Костадин Костадинов прехвърчаха обвинения. За идеята на младежите от БСП - Добрич декларирал широка подкрепа ексминистърът на културата Петър Стоянович, а през април 2014 г. от министерството е изпратено писмо до община Добрич, с препоръка да се предприемат всички действия с обезопасяването и стопанисването на сградата.

Председателят на младежката организация на социалистите и общински съветник Светлин Колев каза за Дарик, че те все още са с протегната ръка към музея и искат да помогнат за съхранението на къщата. Той повдигна въпроса за спасяването на сградата и по време на публичното обсъждане на проектобюджета на община Добрич за 2016 г.

Предстои идната седмица да се уточни колко точно пари ще отдели в бюджета си общината за укрепването, уточни зам.-кметът Емилия Баева, като подчерта, че от администрацията разчитат и други благодетели да се включат в подпомагането на ремонта на родната къща на Адриана Будевска.

Чуйте Костадин Костадинов в аудиото.