Ще правят укрепване на родната къща на Адриана Будевска
Ще правят укрепване на родната къща на Адриана Будевска / Дарик Добрич
Ще правят укрепване на родната къща на Адриана Будевска
83478
Ще правят укрепване на родната къща на Адриана Будевска
  • Ще правят укрепване на родната къща на Адриана Будевска

След много години, в които остана затворена и рушаща се, родната къща на актрисата Адриана Будевска в Добрич, може би ще доживее ремонт, който ще я направи посещаема за любителите на културното наследство. Къщата се намира на ул."В. Левски" и е в категория "Национално значение" в регистъра на недвижими културни ценности към Националния институт за недвижимо културно наследство. Домът на бележитата актриса е превърнат в къща-музей през 1978 година. Тогава за 100-годишнината от рождението й е представена изключително ценна сбирка от вещи и документи, свързани с театралната й дейност и личния й живот. Оттогава не са извършвани никакви укрепвания или подобрения на имота. През декември 2008 г. Община Добрич внася искане за 15 000 лева в Министерството на културата за козметичен ремонт, но не получава отговор.

Ще правят укрепване на родната къща на Адриана Будевска
netinfo

През 2014 г. е направен последният оглед от специалисти и са описани проблемите на сградата. От Регионалния исторически музей са изчислили, че ремонт, който ще предотврати самосрутването на къщата ще струва около 20 000 лева. „От две години настояваме за средства в капиталовата програма на Община Добрич, но засега не сме получили", казва директорът Костадин Костадинов и обещава тази година от музея да намерят пари за укрепването, защото след всяка поредна зима положението се влошава и вече е критично. „Ако общината не може да отдели финанси в бюджета си за 2016 г., ще го направим ние, ще търсим и от спонсори", заяви той.

Според Костадинов най-големият проблем на постройката е пропадналият от северната страна покрив, от който се просмуква влага в стената и поради това в една от двете стаи е разрушено дюшемето. Трябва да се поправят покривът, подът, да се вароса и измаже къщата отвътре и отвън, да се стегне оградата. Ремонтът е планиран за пролетта или лятото и ще отнеме не повече от две-три седмици, според директора. След това обаче трябва да се възстанови и модернизира експозицията за актрисата, която се пази. За съжаление музеят няма свободен служител, който да стои постоянно в къщата на Будевска. Посещенията на желаещите ще бъдат подсигурени на повикване, както и в къщата-музей на Йордан Йовков.

Ще правят укрепване на родната къща на Адриана Будевска
netinfo

За Дарик зам.-кметът „Хуманитарни дейности" на Добрич Емилия Баева заяви, че тази година общината ще заложи средства за първоначално укрепване на къщата на Адриана Будевска, но според администрацията е нужно сериозно и цялостно възстановяване, което няма да стане без помощта на държавата, тъй като обектът е от национално значение. Затова паралелно с укрепителните работи ще се извърши техническо обследване на сградата от експерти, за да се опише всичко нужно за реконструкцията. „Не може грижата за един такъв обект от национално значение да е в ръцете само на общината", категорична е Баева. „Трябва в опазването му да се включат и обществото и държавата", призовава тя.

Припомням, че през 2015 г. от Младежкото обединение на БСП в Добрич помогнаха в пролетното почистване на двора и заявиха, че искат с лични средства да възстановят къщата-музей и да стартират нейното функциониране. Тогава това не се случи по необясними причини, дори между тях и директора на музея Костадин Костадинов прехвърчаха обвинения. За идеята на младежите от БСП - Добрич декларирал широка подкрепа ексминистърът на културата Петър Стоянович, а през април 2014 г. от министерството е изпратено писмо до община Добрич, с препоръка да се предприемат всички действия с обезопасяването и стопанисването на сградата.

Председателят на младежката организация на социалистите и общински съветник Светлин Колев каза за Дарик, че те все още са с протегната ръка към музея и искат да помогнат за съхранението на къщата. Той повдигна въпроса за спасяването на сградата и по време на публичното обсъждане на проектобюджета на община Добрич за 2016 г.

Ще правят укрепване на родната къща на Адриана Будевска
netinfo

Предстои идната седмица да се уточни колко точно пари ще отдели в бюджета си общината за укрепването, уточни зам.-кметът Емилия Баева, като подчерта, че от администрацията разчитат и други благодетели да се включат в подпомагането на ремонта на родната къща на Адриана Будевска.

Чуйте Костадин Костадинов в аудиото.