На 14 април ще бъде отворена мярката „Инвестиции в земеделските стопанства” от новата Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/, съобщи в Добрич зам.-министърът на земеделието Васил Грудев. Приемът на проекти ще продължи 8 седмици. Земеделските стопани ще имат възможност за сериозни инвестиции, тъй като първият индикативен бюджет на мярката е 150 млн. евро, посочи зам.-министърът. Той беше в Добрич, за да участва в среща за разясняване на кампанията за директни плащания`2015 и новата ПРСР.

До 2020 година в българското земеделие могат да бъдат усвоени над 19 млрд. лева чрез европейско подпомагане и националното съфинансиране, отбеляза още Грудев. Той коментира, че новите политики в сферата на подпомагането предвиждат засилване на помощта в чувствителните отрасли, като производство плодове, зеленчуци, животновъдство, трайни насаждения и биологично производство.

Зам.-министърът  припомни още, че от тази година получаването на субсидии е обвързано със задължителното изискване за правно основание за ползване на площите. "Това е необходимата стъпка за въвеждане на базова справедливост при подпомагането в сектор Земеделие. Искам още веднъж да го кажа на нашите земеделски стопани, за да ги насърча във въвеждане на ред при поземлените отношения", посочи Грудев.