Осигурени са 18 000 лева, с които това лято ще продължат археологичните разкопки на крепостта Залдапа. Общинският съвет на Крушари  вече е дал съгласие за проучването на обекта да се отпуснат 10 000 лева от общинския бюджет, а останалите 8 000 ще бъдат предоставени от Министерството на културата, съобщи кметът на Крушари Добри Стефанов.

Залдапа се намира близо до крушарското село Абрит. Това е най-големият трако-римски и ранновизантийски град във вътрешността на Добруджа и Североизточна България, който до миналата година не беше проучван. През лятото на 2014-а археолозите за първи път влязоха в крепостта и откриха Епископска базилика, много мраморни детайли, 4 мраморни скулптури на гълъби, монети, кръстове, култови предмети, керамика. За разкопките бяха осигурени 50 000 лева - 40 000 от Министерството на културата и 10 000 от община Крушари.

Бюджетът тази година е по-малък, но все пак разкопките ще продължат и това е добре за общината, коментира пред Дарик Добри Стефанов."Нашите надежди са, че един ден Залдапа ще получи достатъчна известност в страната и даже в Европа и тогава общината ще започне да печели от таксите, които би трябвало да получава и от присъствието на туристи", сподели Стефанов.

Той подчерта, че разкопките осигуряват и работа за хора от общината. От вчера на обекта са назначени 7 души. Те са наети по регионална програма за заетост и ще работят на пълен работен ден в продължение на 6 месеца.