Десетина деца получиха възможност да се издигнат на 32 метра със спасителната стълба
Служители на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Добрич, демонстрираха възможностите на противопожарната техника на службата. Пред високото тяло на пл. „Свобода” огнеборците показаха професионални умения при управлението на двете пожарни машини „Ивеко Магерус”.

Техниката е получена в Добрич преди три години от Германия с помощта на Оперативна програма ”Регионално развитие”. Пожарната стълба на автомобила се издига на височина 32 метра и завършва с кош за спасяване. Хубавото е, че стълбата може да се управлява и от пулт в основата й, и от самия кош, посочи гл.инспектор Йордан Йорданов – началник на РС”ПБЗН” – Добрич.

Пожарникарите в Добричко отчитат спокойно лято

Стълбата е използвана от пожарникарите при инциденти и аварийни дейности, като например проникване в жилища през терасите им, сваляне на опасни предмети от различни обекти и др.

Няколко пъти техниката била използвана за спасяване на домашни любимци, най-често котки, покатерили се на дървета и сгради.


На днешното занятие огнеборците поканиха няколко деца да се качат в спасителния кош и да усетят предизвикателствата на професията.

Гл. инспектор Йорданов апелира земеделските стопани стриктно да спазват противопожарните изисквания, защото през последните сухи и слънчеви дни са се увеличили пожарите в сухи треви и царевични стърнища.

Очакват активност от гражданите в Седмицата на пожарната безопасност