Областната комисия „Военни паметници“ одобри новия проект за паметник на ген. Колев
89203

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Областната комисия „Военни паметници“ одобри новия проект за паметник на ген. Колев
  • Областната комисия „Военни паметници“ одобри новия проект за паметник на ген. Колев

Областната комисия „Военни паметници" даде положително становище за съгласуване на новия проект за паметник на ген. Иван Колев в Добрич. Заседанието се проведе при отворени врати и огромен интерес. На него присъства и основният дарител на средства за монумента - народният представител Валери Симеонов.

Документите за новия проект за паметника са внесени за одобрение в Областната комисия преди седмица. Както Дарик съобщи изграждането реално вече започна, към момента е готов постаментът за конната фигура на генерала. На заседанието стана ясно, че е започнало и леенето на бронзовата част. Автор и изпълнител е Александър Хайтов - „Студио Гурков". Очаква се целият комплекс в памет на ген. Колев и загиналите в Добричката епопея 1916 г. да е готов за честванията на 100 години от събитието - 7 септември т.г. В него освен конната фигура с височина заедно с постамента 5 метра, ще има 20 паметни плочи с имената на загиналите в битката за Добрич 1 053-ма души.

Монументът ще струва около 150 000 лева, каза кметът на Добрич Йордан Йорданов. 40% са съфинансиране от бюджета на Добрич и дарения, постъпили в Сдружението, останалите са предоставени от Валери Симеонов, който посочи, че това са лични, а не партийни средства. Освен тези финанси, паметникът е подпомогнат и с 3.5 тона гилзи от Министерството на отбраната, превозени за тяхна сметка до леярната в село Требич.

На заседанието бе припомнено, че до изграждането на паметника се стига след 10 години събиране на средства от специално създаденото Сдружение с председател кмета на Добрич и членове - историци и общественици. До момента са генерирани само 35 000 лева. От Управителния съвет посочиха, че няколко обстоятелства са наложили избора на този проект - ниската цена, обещанието на авторите да бъде готов до 7 септември т.г., както и неговата визия, която е по-добра от предишния одобрен модел - на проф. Крум Дамянов. Бе посочено, че гипсовият модел на Дамянов, който бе заплатен с около 170 000 лева общински средства, е бил изоставен в леярната в Требич, като вече е негоден за ползване. От Сдружението смятат да го предложат на всеки, който реши да инвестира в изграждането му на друго място.



Според членове на Управителния съвет Добрич заслужава най-после своя паметник на ген. Иван Колев и е крайно време да се изпълни дълга по изграждането му, защото за първи път е подета такава инициатива още през 1918 г. в Тулча. Имаше реална опасност отново да имаме неуспешен опит за вдигането на монумент на героя от Добричката епопея, посочиха от Сдружението. Според Костадин Костадинов, новата скулптура ще се превърне в един от символите на Добрич, наред с другите конни паметници, които вече съществуват.

Проектът за паметник на ген. Иван Колев ще бъде даден за съгласуване и в Министерството на отбраната. Не се предвижда той да се гледа в Експертния съвет към Министерството на културата, каза Валери Симеонов. (Чуйте го с подробности в аудиото)