Д-р Емилия Баева е назначена за заместник-кмет на Община Добрич, съобщи в ефира на Дарик кметът Йордан Йорданов. Тя ще ръководи ресор "Хуманитарни дейности", в който влизат култура, образование, здравеопазване и социални дейности. Д-р Баева е педиатър, има богат опит, била е зам.-директор на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, не е политически ангажирана, каза Йорданов.

Той не пожела да разкрие имената на останалите членове на екипа, с който ще ръководи общината и заяви, че те ще станат ясни вероятно в понеделник, след като се проведе повторното преброяване на бюлетините от изборите в Добрич в Административен съд и има решение. Имената на повечето бъдещи заместник-кметове, на секретаря на общината и началника на кабинета се знаят, каза Йорданов, но не искам да се обсъждат в общественото пространство преди изхода на съдебното дело по оспорването на вота.

По неофициална информация, за поста заместник-кмет "Устройство на територията" ще бъде назначен арх. Боян Коларов, а за ресора "Икономическо развитие и еврофондове" ще отговаря юристът Росица Йорданова.

Новият зам.-кмет "Хуманитарни дейности" е завършила Медицинския университет във Варна. През годините е работила като лекар в детско отделение в МБАЛ Добрич, асистент по детски болести във варненския медицински университет. Изпълнявала е длъжността зам.-директор „Медицински дейности" в добричката болница. Д-р Баева е била и секретар и зам.-председател на Районна лекарска колегия - Добрич. Тя притежава специалности по детски болести и здравен мениджмънт. През 2008 година д-р Емилия Баева е обявена за лекар на годината от Българския лекарски съюз.



Новоизбраният кмет на Добрич не предвижда сериозни промени в общинската администрация. След встъпването си в длъжност той е започнал срещи с хората, които работят в Общината, за да се запознае с тях и да им гласува доверие. Възможно е да има промяна в структурата на администрацията, която ще се отнася за разпределението на дирекциите и отделите. В следващите една-две седмици ще има яснота около това как точно искаме да оптимизираме структурата, каза Йорданов.

Добрич се нуждае от стабилно управление и за да се постигне това би могло в Общинския съвет да се повтори коалицията на национално ниво, посочи още новият кмет като уточни, че на този етап няма конкретни договорки.

Той подчерта, че има намерение веднъж на месец или два да организира дискусии по проблемите на града с представители на всички политически сили. Йорданов потвърди и заявеното си вече намерение да организира изнесени приемни по кварталите на града, където хората да могат да поставят въпросите си.

Той не пожела да коментира решението на Министерски съвет да назначи Детелина Николова за областен управител, но й пожела успех и изрази надежда, че ще работят градивно заедно за по-доброто бъдеще на Добрич. На въпрос дали очаква натиск от Николова, като негов основен опонент на изборите, той отговори:„Не мисля, че идеята на нашите партньори на национално ниво от ГЕРБ е да бламират мен като кмет и нашата група като Реформаторски блок. Искрено се надявам това да не се случва, настроен съм позитивно за работата ни в бъдеще. Тя ще бъде прозрачна и публична, така че гражданите ще могат сами да преценяват има ли натиск  или не”.

Йорданов, заедно с други новоизбрани кметове на областни градове, е провел среща с министрите Томислав  Дончев, Лиляна Палвова и Ивелина Василева, на която е обсъждана реализацията на започнати вече европроекти и възможностите за следващия програмен период. ”Поел съм ангажимент, че в следващите 6 седмици всичко ще бъде изрядно и няма да има закъснение в сроковете по започнатите проекти”, каза Йорданов.