Навършват се 100 години от смъртта на Райко Цончев
19560

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Навършват се 100 години от смъртта на Райко Цончев

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Навършват се 100 години от смъртта на Райко Цончев
  • Навършват се 100 години от смъртта на Райко Цончев
  • Навършват се 100 години от смъртта на Райко Цончев

100 години от смъртта на големия добрички благодетел Райко Цончев ще бъдат отбелязани на 16 май с панихида в храм „Света Троица".

За живота и огромната дарителска дейност на Райко Цончев разказа днес пред журналисти историкът Тодор Нинов.

През 1868 година десетгодишният Райко Цончев пристига в Добрич с родителите си от Елена, където е роден и семейството се заселва в добруджанския град. Райко посещава училището към църквата „Света Троица", на която след години ще дари 5 хиляди златни лева. Семейството било бедно и момчето напуска училище, тъй като няма 3 гроша и половина, за да плати учебника по „Бащин език".

Бил е ратай, абаджия, а по-късно открива кръчма с малка бакалия в сегашното село Победа. Занимавал се е с шивачество, земеделие, търговия. Постепенно, с много труд се замогва. „Колкото повече ми растеше капиталът, толкова повече ми растеше идеята за благотворителност. Тя топлеше душата ми", казва забележителният гражданин на Добрич.



Райко Цончев е бил два мандата общински съветник, а през 1908 година се кандидатира за народен представител. Членувал е в народно-либералната партия. Дарява хиляди левове на бедни хора, за църковна и читалищна дейност, на македоно-одринската организация дава пари и 100 пушки.

През 1905 година дарява на общинската управа в Добрич 30 000 златни лева за построяване на ново класно училище. Първата копка е направена през 1908 година, а школото е осветено на 18 октомври 1909 година. Райко Цончев обаче умира, без да го види завършено. Училището носи името му до 1960 година, когато е преименувано на „Димитър Полянов" от комунистическия режим. Сега името „Райко Цончев" носи основаната преди 2 години гимназия по предприемачество и туризъм.

В прикачените файлове чуйте още от историка Тодор Нинов: