Опасяват се, че собствениците наводняват мината
Работещите в мина „Оброчище“ продължават протестните си действия. „Вече обаче не говорим за увеличение на заплатите, а за спасяване на рудника“, каза за Дарик един от служителите. Около 180 души са миньорите. По думите му, вчера те не били допуснати на работа под земята. Рано днес една смяна е влязла в двора на предприятието, но в 7.30 ч. порталът бил затворен, след което служители не се допускали.
 
Притеснението на работещите е, че дори помпиерът не е влязъл в мината, което означава, според тях, че собствениците са решили да я наводнят. „Ако водата не се изпомпва, за две смени галериите почват да се пълнят“, обясниха работещите.
 
„Всячески търсим държавата“, казват те, но засега нямат връзка с управляващите. Един от тях поддържа връзка с националния омбудсман Мая Манолова и се очаква тя да пристигне утре сутрин в мината в добричкото село Църква. Работещите са подали и жалба до прокуратурата, че не са допуснати до работните си места. В момента 50 души от тях са в двора на мината, а останалите – пред портала. Казват, че успелите да влязат обявяват гладна стачка. Всички ще прекарат нощта на място, няма да се прибират по домовете си. Нямат нищо за ядене, имат само вода.