Да се създаде общински фонд за подпомагане на талантливи деца предложи кметът на Добрич Йордан Йорданов на сесията на Общинския съвет.

Днес бе приета Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2017 година. С програмата се уточняват конкурсите, олимпиадите и състезанията, за които са осигурени финансови средства за тази година. Определената сума от бюджета на общината за 2017 година е 5000 лева.

Закрилата на деца с изявени дарби е система от мерки за насърчаване на творческите заложби и потребности на децата и стимулиране чрез стипендии и еднократно финансово подпомагане. Осъществява се от министерствата на културата, образованието, спорта и от кметовете на общините, се казва в докладната записка на зам.-кмета д-р Емилия Баева.

През 2016 година 7 деца от Добрич са получили стипендии от държавния бюджет, като са изплатени 6 615 лв., а сумата за доизплащане тази година  е 4 185 лв. От общинския бюджет  са подпомогнати 12 деца с 1060 лева.


Кметът Йорданов припомни на съветниците, че  400 лева месечно от неговата заплатата се отделят за даровити деца. „Имаме намерение с актуализацията на бюджета да предложим създаване на общински фонд за талантливи и надарени деца. Други общини имат такива фондове, които акумулират  20 – 25 хиляди лева. Те се разпределят на годишна база на деца с творчески заложби. Предстои ни да направим разчети и да осъществим такъв фонд”, посочи кметът.