Как звучи една семейна хармония? Това можете да чуете в изпълнение на Росица Бояджиева – флейта и Николай Темнисков – туба. Те са се нарекли Дуо XS & ХL. Тя е музикант в Духов оркестър Добрич с диригент Стоян Монов. Завършила е АМТИИ – Пловдив. Участва в различни камерни формации, свири на изложби, премиери на книги, като винаги подготвя своя програма. Той е най-добрият тубист в страната – единственият, член на световната асоциация на тубистите.
На 24 февруари свириха в храма на класическата музика – Зала „България” в столицата – с приятелите Славе Динев – виолончело и Мария Михайлова – пиано.

Разговаряхме с Роси Бояджиева, за да разберем как се е родило това дуо и какво е мястото му на родната ни музикална сцена.

Разкажи ни най-напред за твоя концерт в зала „България” – какво се случи там?



Аз съм изключително благодарна за това, че свиря в този представителен и престижен състав - Духов оркестър град Добрич. Това е може би най-добрият състав след Духовия оркестър на София. И се радвам, че имаме възможност да поканим толкова именити изпълнители като Николай Темнисков, човекът, с който направихме това нестандартно дуо. Николай Темнисков е най-добрият тубист в България. Единственият в Източна Европа, който е поканен в световната асоциация на тубистите.

Как се срещнахте с него, как се запознахте?

Беше поканен да дойде с нас на турне в Измир. И като на шега стана и запознанството и решението да свирим заедно. Благодаря на Стоян Монов, че ни покани да бъдем солисти на добричкия Духов оркестър на 45-ата годишнина. Така всъщност се роди нашият дует – на 10 октомври.

Как се роди идеята за концерта в София?

След като Николай е споменал пред приятели, които организират Фестивала „Камерна сцена София”. Това е международен фестивал, който се провежда за 4-та поредна година. Имаше гости от Италия, Великобритания. Участваха такива именити музиканти като Камерен ансамбъл „Софийски солисти”, Квартет „Еолина”, Камерен ансамбъл „Арс музика”, Квартет „Хорс”.

И така – Николай е споменал…?

…че прави такъв дует, че се замисля тази интересна формация. Нашите инструменти са гранични в звуковото пространство – най-високият и най-ниският. Това е много атрактивно и много провокативно като идея, защото твърде трудно на пръв поглед се постига баланса. Много е голяма дупката, която трябва да бъде запълнена. Тоест много майсторлък и много търсене трябва, за да се случи това дуо. В световен мащаб има две или три подобни само…

Чуйте подробности за работата на дуото XS & ХL от прикаченото интервю с Росица Бояджиева, отзивите за концерта им на 24 февруари в рамките на Фестивал „Камерна сцена” София 2009, както и тяхно изпълнение на финала, за да се убедите, че звучат като една истинска семейна хармония.