Пет кораба и четири хеликоптера трябва да получи „Гранична полиция” за охрана на външните граници на Европейския съюз, съобщи в Добрич главен комисар Красимир Петров – шеф на Главна дирекция „Гранична полиция”. На МВР по т.н. Шенгенска програма са предоставени 160 млн.евро, които трябва да бъдат усвоени до приемането на България в Шенгенското пространство. Над 95% от парите ще получи „Гранична полиция” за подобряване на сега съществуващата материално-техническа база и за закупуване на нова техника, обясни гл.комисар Петров.

Само корабите ще струват 80 млн.евро. Трябва да бъдат закупени един 200-тонен, два 60-тонни и два 20-тонни плавателни съда. Преди месец се е провел търг за доставка на първите кораби, но той е бил провален заради процедурни нарушения от административен характер от дирекция в министерството на финансите.

За първи път ще се използва ветролетна техника за охрана и контрол на границите, каза още Красимир Петров. По програма ФАР е бил спечелен проект и е проведен търг за 1 хеликоптер среден клас. Той трябва да бъде доставен от италианска фирма до пролетта на 2010 година. По Шенгенската програма ще бъдат закупени още 1 вертолет среден клас и два по-малки. С четирите хеликоптера „Гранична полиция” трябва да покрива морската и югоизточната сухоземна граница на страната.

Чуйте и прикачения файл: