Възстановка на военен парад и посрещане на руските войски направиха реконструктори от 8 клуба
Добричлии отбелязаха 140 години от Освобождението на града от османско робство. Тази година тържеството бе организирано с участието на Регионален клуб „46-и пехотен Добрички полк“. Над 60 възстановчици от Добрич и клубовете към дружество „Традиция“ в Силистра, Шумен, Велики Преслав, Варна, Панагюрище, Троян и Априлци преминаха в строй по бул. “25-и септември”, представяйки казашката конница и руската пехота, заедно с артилерийски разчет с оръдие и оръдейна ракла.

Войниците бяха посрещнати от мирно население, също облечено според епохата, пред храм „Св. Георги“, където бе отслужен и молебен.

Сред посрещачите присъстваха кметът на Добрич Йордан Йорданов и депутатът Даниела Димитрова - в носия. След парад по централната улица на Добрич, войските спряха на площад „Свобода“, където се състоя военен ритуал.


Кметът заяви в словото си: „На 27 януари Добрич получава своето Освобождение. Стотици са жертвали живота си за кауза, в която са вярвали, или просто не са имали свободата на избор. Затова ние след 140 години можем да дадем съпричастност и осъзнаване към страданието и смирението на тези човешки същества, към ужаса, съпътствал последните им мигове живот. Връщането към тази дата не е просто спазване на протокол, то е осъзната потребност да градим бъдещето, преосмислили историческите уроци. Защото уроците се повтарят докато не се научим, докато преодолеем страховете си и покажем с достойнство, че вече знаем и не сме същите“.

 
Кметът повдигна темата за отстояване на държавност, националност, непреходни ценности, преодоляващи конюнктурите. „Много са българите, обединени в откровеността, че дареното освобождение не гради личния морал и сила, не гради свободата на духа, която ни дава увереност, непримиримост, мъдрост. Към тази свобода всеки тръгва сам, пътят е дълъг и минава през дати като 27 януари 1878 г., за да направи случването на такива печални зависимости все по-невъзможно“, заяви Йорданов.
 
Присъстващите на празника граждани сведоха глави в минута мълчание пред паметта на загиналите за Освобождението на града руски, белоруски и украински воини. Реконструкторите дадоха залп с пушките си. След това всички се хванаха на хорото, с което завърши тържеството. Мнозина се снимаха за спомен с униформените възстановчици.