Разследването за бедствието продължава
Четири години от опустошителното наводнение в Добрич през 2014 г.
97881

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Четири години от опустошителното наводнение в Добрич през 2014 г.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Четири години от опустошителното наводнение в Добрич през 2014 г.
  • Четири години от опустошителното наводнение в Добрич през 2014 г.
  • Четири години от опустошителното наводнение в Добрич през 2014 г.
На 20 юни се навършват 4 години от наводнението, което засегна Добрич в значителна степен и причини смъртта на един човек през 2014-а. Река Добричка тогава преля от коритото си и наводни десетки частни имоти – предприятия, къщи, мазета, улици, мостове, пътища. След бедствието бяха отпуснати средства за ремонтни работи по дерето от ЕС.

Бетонира се част от коритото, поправи се разрушеният мост в лозята. След година, жители на най-пострадалия район – около Хуманитарна гимназия, поискаха Общината да вземе мерки срещу бъдещи наводнения, бяха направени редица обходи по дерето, бяха изказани становища, но все още няма свършена конкретна работа, защото няма пари.
 
За пореден път зам.-кметът на Добрич Боян Коларов припомни, че един от големите проблеми, свързан с река Добричка, е липсата на заливни зони, които в годините са били „превзети“ от частни имоти, без да е ясно кой и кога е позволил това. Заливните зони служат за събиране на големи количества вода при приливна вълна, които не могат да се оттекат по коритото. Заради липсата им, водата се разлива по улици и дворове и причинява щети.
 
Всяка година се отделят средства за почистване на дерето, но те не са достатъчни, посочи Коларов. В участъка след ДКЦ-2 в посока ул. „Калиакра“ стените на дерето не са бетонирани при укрепването му през 1967 г., разказа пред Дарик един от строителите на водното съоръжение Енчо Стоянов.


И тогава парите не стигнали и бил положен бетон само на дъното. Сега този бетон е амортизиран, твърди зам.-кметът. Това не позволява машините на почистващата фирма да слязат в дерето и този участък се поддържа трудно. Растителността се пръска с химикали и се окосява на ръка или с други средства, доколкото е възможно. Достъпът на работници е затруднен поради факта, че около коритото има предимно частни имоти, а не общински.

 
Според Енчо Стоянов дерето не се чисти правилно от фирмата-изпълнител. По негово мнение трябва това да става срещу течението, а не по него. Трябва да се обръща внимание първо на най-критичните места. Той отбеляза, че в участъка с небетонирано корито има и два моста над реката, които са отрупани с комуникации, пречещи на протока.

След изхода на града, в посока Врачанци, положението е още по-тежко. Стоянов отбелязва, че от общините плащат за чистене в селата, а между населените места - не, защото е държавна отговорност.
 
Според Боян Коларов, е необходимо централната власт да поеме контрола на всички водни обекти и грижата за тях. Сега това се прави от Басейновите дирекции и РИОСВ – два пъти годишно, като досега службите не са имали забележки за неправилно почистване на река Добричка.

Необходимо е обаче да се създаде един орган, който да следи водните ресурси и това мнение се споделя не само от местната власт, а и от специалистите в сектора. Зам.-кметът изрази категорично становище, че както и да се чисти дерето, няма да се избегне наводнение при следваща приливна вълна от такъв мащаб. "Трябват значителни средства за подобряване на коритото на реката и други мерки за превенция, каквито никоя община няма", казва Коларов.

 
Все още продължава разследването за причините за наводнението в Добрич през 2014 г., съобщиха за Дарик от Окръжна прокуратура. То се води от служител на добричкия Следствен отдел. Обвинението бе формулирано „за причиняване на смърт по непредпазливост“, но може да се промени в „причиняване на наводнение по непредпазливост“, съобщи наблюдаващият прокурор Радослав Бухчев.

Разследването е започнало с работа по големия списък с потърпевши, но много от тях не са били открити за показания. Разпитани обаче са всички длъжностни лица, които имат отношение към бедствието преди 4 години. Назначени са били различни експертизи, като последната, която се прави все още, е за установяване дали от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ са изпълнили задълженията си, посочи прокурорът.

Чуйте в аудио файловете Енчо Стоянов и Боян Коларов.