Направиха продълбочаване на коритото на река Добричка
Направиха продълбочаване на коритото на река Добричка / Дарик Добрич
Направиха продълбочаване на коритото на река Добричка
75664
Направиха продълбочаване на коритото на река Добричка
  • Направиха продълбочаване на коритото на река Добричка

Направено е продълбочаване на коритото на река Добричка. Това е една от най-важните аварийно-възстановителни работи на община Добрич след наводнението на 19 юни т.г. Дейностите са били по цялото протежение на дерето, но най-важният участък е след моста на ул."Калиакра" през околовръстния път до село Врачанци. В зоната след околовръстното е било образувано заблатено пространство, затрудняващо отичането на реката, което досега не е било почиствано с намесата на човешка ръка, обясни зам.-кметът Пламен Ганчев.

Там е направено ново трасе на течението на реката, като корекцията е достигнала и след селото. Вследствие общият оток е спаднал с около 1.6 метра, посочи Ганчев. Според него, след продълбочаването на заблатеното място, водите, които преминават от Богдан до Врачанци, вече нямат сериозни препятствия пред себе си и коритото побира максимално прииждащото количество.

Попитан защо тази намеса за прочистване на реката не е извършена по-рано, зам.-кметът посочи, че дейността се финансира именно постфактум след бедствието - като възстановяване, и средствата се предоставят от държавата. Политиката по провеждане на всички води, преминаващи през общините в Добричко трябва да е обща на местните власти и да се координира от Областна управа, заяви Ганчев. С оглед на превенция от бъдещи наводнения, е изразена позиция от община Добрич пред управляващите да се предвидят буферни места, които да поемат количествата от водосбора по протежението на река Добричка.

Чуйте зам.-кмета в аудиото.