Народната певица Бинка Добрева ще бъде специален гост на IX издание, а Еньовския фолклорен събор „Край язовир Дрян“, съобщи за БТА Петранка Драгнева, секретар на Народно читалище „Йордан Йовков – 1896“ в генералтошевското село Красен. 

Участие в събора са завили 32-ма индивидуални изпълнители, около 35 вокални и около 10 танцови състава. Гостите на проявата ще бъдат посрещнати с чаша ароматен чай и ще минат за здраве под Еньовски венец от билки, допълни тя.

Фолклорният събор е с конкурсен характер. Вече е известен съставът на журито. Председател и тази година ще бъде Стоян Господинов, главен художествен ръководител на Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа", а членове – Христо Стефанов Христов, преподавател в Средно училище "Св. Климент Охридски" в Добрич, и Иванка Русева, народна певица в Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа”. 

По регламент вокалните групи трябва да представят две песни с обща продължителност до шест минути, танцовите – две изпълнения с обща продължителност до 10 минути, а индивидуалните изпълнители – песен или танц с продължителност до три минути. Една от песните на вокалните групи задължително трябва да е свързана или посветена на обичая Еньовден. Не се допуска пресъздаване на обичаи.


Такса за участие не се заплаща. Съборът се финансира от дарения и от Община Генерал Тошево, която е негов организатор заедно с Народно читалище „Йордан Йовков – 1896“ и кметството в село Красен. 

Събитието ще се състои на 19-и юни от 9:30 часа край язовир Дрян, недалеч от селото. 
БТА