Вратица и Винарско на бунт
95127

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Вратица и Винарско на бунт
  • Вратица и Винарско на бунт
Жители на селата Винарско и Вратица в община Камено протестираха пред Върховния административен съд срещу концесия за добив на инертни материали на територията на техните водоизточници. Това ще става с взривяване, а според специалисти така водата неминуемо ще изчезне.

Селата са големи. В едното от тях живеят около 1000 души, а в другото – около 700. Изчезването на водата ще обезлюди и двете места, смята Владимир Павлов от протестиращите. Според него, фактът на концесията е скандален и поради друга причина.

На мястото скоро е открито древноримско селище, обявено за археологически обект от национално значение и всякакви действия в негова територия са недопустими и забранени, според Закона за културното наследство на Република България.

От ВАС са обещали на хората да вземат под внимание техния протест, да разгледат концесията и да се произнесат в тридесетдневен срок. Много любопитен е произходът и развитието на фирмата, която е получила разрешение да взривява до водоизточниците на Вратица и Винарско.


Според източници на Дарик, зад нея стои много известен народен представител от Движението за права и свободи, но това е недоказуемо. Жителите на двете села в община Камено обещават да не спират дотук, ако настояването им за прекратяване не бъде уважено.