Община Бургас да изработи десет метални конструкции за гнездене на бели щъркели. Точките на гнездата ще бъдат посочени от представители на Регионалния исторически музей, Българско дружество за защита на птиците и Регионална Инспекция по околната среда и водите, а предложението е оформено в докладна записка до Общински съвет-Бургас от групата на ПП ГЕРБ. Вносителите залагат като краен срок на изпълнение 8 април.

Спасени редки птици отново заживяват във „Вая“

Съветниците прилагат становище от доц. д-р Светла Далкачиева, която обръща внимание, че според последното национално преброяване на белия щъркел от 2015 г. на територията на община Бургас има 61 гнезда. Орнитологът отбелязва, че най-подходящо е гнездовите платформи да се поставят в близост до вече съществуващо гнездо.

Белият щъркел е една от най-познатите и обичани птици, символ на семейството, плодородието и щастието. Според народните вярвания той е свещена птица и носи щастие и късмет на дома и селото, където гнезди. Щъркелът е единствената едра птица, която обитава основно населените места и живее редом с човека.