Прокуратурата изготви протест срещу съдебното решение, чака се становището на апелативните магистрати
Жители на созополските села Присад и Росен, родните места на двете жертви, загинали в нелепа катастрофа, пометени от автобус, заплашват с гражданско неподчинение и блокада на пътя Бургас-Созопол в събота.

Домашен арест за шофьора, убил двама на пътя към Созопол (Обновена)

Демонстрацията е в знак на протест срещу решението на Бургаския окръжен съд, който пусна под домашен арест шофьора на рейса - Камен Филипов /на 34 г. от Добрич. Мотивът - в практиката на Европейския съд по правата на човека трайно се приема, че тежестта на извършеното престъпление не е сред основанията, обосноваващи законност на задържането.

„Да го вкарат в затвора докато не го осъдят.  Никакъв домашен арест. За две убийства - домашен арест не може. Ако не го приберат до петък, в събота сме на магистралата“, казва Мария Тодорова, майка на загиналия Тодор Тодоров.



В злополучната нощ на 28 февруари т.г. 22-годишния Тодор Тодоров и кметицата на Присад Ванча Байлова - на 46 г. предизвикали лек инцидент на километър след пътен възел "Юг". Излезли от колите си, за да огледат щетите, но в същия момент върху тях връхлетял автобус. Рейсът се движил с позволените 80 км/ч, но не успял да спре навреме.


Шофьорът е задържан за 72 часа с прокурорско постановление, но миналия петък съдът в Бургас уважи искането на защитата му и измени мярката му за неотклонение. Така той ще бъде под домашен арест в дома си в Добрич.

Турски автобус помете шофьори на пътя: Двама души загинаха в нелепа катастрофа край Созопол

Мъжът е с двойно гражданство - българско и турско. „Тъй като той е с двойно гражданство, трябва да бъде задържан до гледане на делото .А това е една вратичка в момента и е напълно възможно да се укрие“, допуска Михо Янчев, близък на загиналата Ванча.



„Към 6-7 часа Тодор е лежал на пътя и ние за толкова ще затворим магистралата от двете страни. То не е магистрала, но пътя. От 11.00 часа представете си до кога няма да има движение. Много сме хората“, казва бащата на Тодор - Николай.

Близки на загиналите предупредиха, че ако съдът не вземе исканията им под внимание, ще предприемат и по-драстични мерки.

Междувременно Окръжната прокуратура в Бургас изготви протест срещу решението на съда за освобождаването на Филипов под гаранция. Държавното обвинение припомня, че той има забрана да напуска пределите на страната. Но настоява да му бъде наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", за да се предотврати възможността той нелегално да излезе извън граница. Очаква се решението на Апелативния съд.