Кметът Николов: Началото винаги е трудно, но ще направим тези срещи традиция
„Сърцето на водача“ беше темата на първата за Бургас Молитвена закуска, която събра в зала „Георги Баев“ на КЦ „Морско казино“ лидери в сферата на обществения, духовен, културен, икономически и политически живот.  


 „Сърцето на водача, трябва да бъде сърце за другите. За да има просперитет едно общество е важно лидерите му да са хора с ценности и добродетели, които да се изявяват с действия“, казаха организаторите - пастор Живко и Нели Тончеви от църква „Благовестие“. Целта на форума, заимстван от този в Белия дом в САЩ, беше местните лидери, чиито решения влияят върху обществото, да насочат внимание към духовните истини.



„В навечерието на Рождество Христово трябва да бъдем много благодарни на Всевишния, който ни е създал и смирени за да показваме респект към Него. Щастлив съм, че всички нас тук ни свързва тази необходимост и стремеж. Нека щастието и любовта да ни водят и да имаме очи и сърце за хората, които са в нужда. В тези дни е време да им помогнем и да направим дните им по-леки“, призова кметът на Бургас – Димитър Николов, който е от инициаторите на събитието. По думите му, началото на подобни форуми е трудно, но е важно Молитвените закуски да станат традиция.  
„Живеем в динамично време, в което общуваме чрез технологии и често лишаваме сърцето си от щастие. А в него е скрита любовта, чрез която правим добри дела“, се казва в обръщението на областният управител Вълчо Чолаков, прочетено заместникът му – Владимир Крумов.

По време на срещата, водещият кардиолог д-р Стоян Ралев маркира основните стъпки за физическото здраве на сърцето. Движението и храната са важен фактор, а захарният диабет и стресът - бич на 21 век. „Сърцето е център на човешкото тяло, но без разум, ние сме животни. Разумът ни дава право на избор, а моралните избори, силно влияят на здравето. Бог ни е дал да различаваме добро и зло, чрез съвестта. Тя се опира на трите душевни способности – разум, чувствителност и воля. Актуалността на 10-те Божи заповеди, дадени близо 13 века преди Христа, е съвършена и днес.  Законът за огледалото гласи, че това което виждаме в другите е отражение на това, което е вътре в нас. Следователно, щастието е в самите нас, а радостта на спокойното и весело сърце е привенция срещу болестта“, каза д-р Ралев.


За духовното здраве на сърцето говори пастор Живко Тончев, който потвърди думите на кардиолога с текстове от Библията. „Повече от всичко, което пазиш, пази сърцето си, защото от него са изворите на живота“ /Притчи 4:23/.  Той припомни, че щастието и радостта, важни и за физическото здраве, се крият в благодарността, защото здравото сърце е чисто, благодарно, весело и смирено.
Актьорът Юрий Ангелов даде пример за силата на духа, чрез лична история. Само дни след като приел наградата „Св. Николай Чудотворец“, той претърпял тежък инцидент, падайки от 5 метра височина и получил множество фрактури. „В такъв момент разбираш, колко е важно да имаш силен и бодър дух. Прочетох последната книга на Стивън Хокинг и си дадох сметка, че човек може да промени света, разполагайки само един здрав мускул в тялото си. Целият му живот, доказва че първичното е духа и това дава оптимизъм“, каза актьорът.
Станислав Андреев от екипа на организаторите призова присъстващите да бъдат лидери-визионери. Финалът на срещата беше поставен с молитва за благословение на града и страната ни, водена от адв. Димитър Спилков, Национален координатор на "Общо молитвено движение и братолюбие".