Катя Пенева в ефира на Дарик за думата криза, която дава причина да се развиваме
Психологът за кризата на средната възраст
95729

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Психологът за кризата на средната възраст
  • Психологът за кризата на средната възраст
"Кризата се приема по традиция за нещо много лошо. Истината, е че тя е по-скоро предизвикателство, до което логично се стига в етапите на развитие на личността. В този смисъл тя е полезна и не на всяка цена катастрофална". Така коментира "кризата на средната възраст" в предаването "По-здрави по Дарик Югоизток" психологът Катя Пенева.

Според нея, в съвремието не само отношението към този етап от живота се е променило и е излязло от клишето "млада любовница" и "нов мъж", ами е скочила и възрастовата граница. 

Хората на средна възраст спят най-лошо

"Може да се каже, че дори определението средна възраст вече засяга едни по-късни години. Преди векове средната продължителност на живота е била 40 години, сега тя е над 80. Хората днес живеят по-дълго, въпреки че живота им е по-динамичен. Възрастта за първо дете се покачила, възрастта за брак също, а от там и възрастта, в която след като достигнеш един етап от живота си успешно, решаваш че ти е нужно ново предизвикателство и стремеж за промяна", допълни още Катя Пенева.

Експерт: Застаряването на населението у нас може и да е двигател на икономическия растеж


Тя определи кризите в по-зряла възраст като условие за развитие и дори запазване на жизнеността при хората. Според психологът, има и промяна в реакциите при двата пола. "Днес задълженията на мъжете и жените много се препокриват, това се случва и с потребностите и реакциите на мъжете и жените. 

Повече по темата, чуйте в звуковия файл от психолога Катя Пенева: