Национален възпоменателен събор по повод 112 години от Илинденско-Преображенското въстание ще се проведе в историческата местност Петрова нива. Съборът се провежда под почетния патронаж на Президента на Република България Росен Плевнелиев. Вицепрезидентът Маргарита Попова ще вземе участие в отбелязването на 112-та гоишнина. В храм-костницата „Света Петка" ще бъде отслужена заукопойна молитва. Вицепрезидентът Попова ще наблюдава възстановка на моменти от началото на въстанието през 1903 г., ще присъства на проверка-заря и ще положи венец пред мемориала на героите от Илинденско-Преображенското въстание.
Празничната програма започва от 10 часа с фолклорна програма, която ще продължи до 17.00 часа.
От 20:00 часа ще има възстановка на моменти от началото на Преображенското въстание, а от 20:30 - откриване на възпоменателното тържество пред мемориала и заря-проверка. В 21:00 ч. започва празничен концерт с участието на изявени изпълнители на странджански народни песни.
Организатори на събитието са Община Малко Търново, Съюза на тракийските дружества в България и Тракийско дружество „Екзарх Антим І"- Бургас.