Бургас няма да има пряко избираеми от гражданите районни кметове. Това решиха преди минути общинските съветници на заседанието си за този месец. Гласовете се разпределиха така: „За“ – 8, „против“ – 20 и 12 – „Въздържал се“.

БСП няма да подкрепи идеята за районни кметове на Бургас

Предложението на Инициативния комитет предизвика дълъг и ожесточен дебат. В неговото начало беше прочетена подписка от една трета от жители на Горно Езерово, които се обявиха против него.

Ангел Божидаров от „Заедно за Бургас“ подкрепи идеята, защото смята, че не е правилно предположението, че тя ще бъде твърде скъпа за изпълнение и това е отличен начин гражданите пряко да си изберат кмет. Тодор Колев от ГЕРБ възрази, че не е никакъв аргумент изказаната теза, че с избирането на районни кметове ще се вдигне избирателната активност.

Живко Табаков: Ако има районни кметове, да ще има конкуренция

Секретарят на общината Божидар Кънчев сподели, че „и сега всеки може да отиде в някой от Центровете за административно управление или фронт-офис и да депозира искане за услуга, а евентуалното приемане на такова решение ще изиска пренастройване на работата на администрациите, но това не е пречка за провеждането. „Администрацията ще се съобрази с решението на ОС“, каза той. 

Стратегът на идеята Живко Табаков от „Движение България на гражданите“ нападна  БСП, които поискаха оттегляне на докладната. За СДС, които също се обявиха против, той коментира, че „не са никаква десница и така са се окопали в изпълнителната власт, че посмъртно няма да гласуват „за“. „Не очаквам подкрепа и от съветниците от ГЕРБ, които възприеха идеята, защото многократно съм лъган от тях“, каза Табаков.

Красимира Маркович от ГЕРБ репликира: „никой не е против демокрацията, но това са опити за удовлетворяване на желанията на някакъв си кандидат за общински съветник, дошъл тука по предизборна тениска“, визирайки фланелката на Живко Табаков „Промени Бургас - смени властта“. „Надявам се някога да не поискате Бургас да стане град-държава и Живко Табаков неин президент“, беше коментара на Георги Митев от СДС.

Подписка: Кметовете по райони да са избираеми

Георги Дражев от „Заедно за Бургас“ смята, че никакви пълномощия и възможности няма да „има избрания кмет, за разлика от назначения. Той се обяви за закриване на ЦАУ и тяхното заместване от електронно управление. Веселин Пренеров от управляващото мнозинство изказа предположение, че „това е политическо желание на Живко Табаков“.

Колегата му Бойчо Георгиев се изказа, че това е идея на малки партии, които се опитват да се реанимират и отсече „На Бургас втора Иванчева не е нужна!“. Водачът на групата на ГЕРБ Димитър Людиев обяви, че Бургас е още малък за райониране, в сравнение с Варна и София.