Расов кралски поданик е първенец от кушиите

Манчо Василев е победителят в тазгодишните традиционни надбягвания с коне в Камено. Младият мъж сподели, че конят му е расов жребец от Обединеното кралство. Жребецът е бил закупен специално за състезания от базата в Шумен. Манчо, който заедно със своя Помпей днес изпревари десетките участници в кушиите, работи от години като жокей.  Кметът Жельо Вардунски връчи лично на смелия състезател купата за първенците. Наградени бяха и подгласниците Слави Илиев, който застана на второ място и третият в надпреварата Кирчо Маринов.

В надпреварите с каруца обаче се оказа, че има друг шампион. Буйният Бойко Борисов и неговият стопанин Нанчо Василев заслужено застанаха на първо място. 2-годишният Бойко демонстрира завидна конска сила, а по-късно след кушиите беше сниман като истински фотомодел с участниците. „За пъри път печеля и за първи път участвам с Бойко. Миналата година бях с кобилата ми, но останах трети. А Бойко е малко буен, но е бърз. Кръстих го така, защото е смел като премиера", сподели стопанинът му. Оказа се, че много от кобилите са кръстени на дамите във властта, сред тях беше и 3-годишната Лили Павлова. 


Втората награда грабна Станчо Василев, а с трета се окичи  Тодор Йорданов. През 2017 година именникът година грабна и двата приза на Община Камено – за най-бърз кон и за най-бърза каруца.

И тази година местната администрация спази традицията на Тодоровден, а от следващата година кметът се закани да направи празниците междуградски. Стотици бяха зрителите на традиционните кушии. Сред участниците имаше и жители на с. Равнец.  Жельо Вардунски раздаде грамоти и купи на изявилите се участници.