Името “Ливингстън” или “Остров Ливингстън” да бъде дадено на някоя подходяща улица, площад или друг значим обществен обект в Петрич. Това предлага в писмо до кмета на южния град Вельо Илиев ст. н. с. д-р Любомир Иванов, председател на Комисията по антарктическите наименования към МВнР.

По този начин ще отбележим подобаващо 20-годишния юбилей на България в Антарктика, пояснява д-р Иванов. По думите му това име е символ на успешно национално усилие и заслужено самочувствие, име на територия, която макар и под международно управление, е част от българското духовно пространство.

Свидетелство за нашето трайно присъствия в Антарктика са над 300 международно приети български наименования на антарктически върхове, ледници и заливи, намерили място в меродавните справочници и станали вече част от световната география и история.

Сред тях са имената на видни българи, наши планини, реки и населени места. Едно от тези имена е връх “Петрич”, кръстено на южния български град. По този начин се допринася за популяризирането на българското духовно и научно присъствие на Ледения континент. 

През настоящата година се навършват две десетилетия от първата Национална антарктическа експедиция, осъществена през зимата на 1987-1988 г.

Тази експедиция поставя началото на българското присъствия на антарктическия остров Ливингстън, изграждането на българската база “Св. Климент Охридски” и ежегодните български научни изследвания в различни райони на острова.