Савеклиева под въпрос за депутатски мандат
75354

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Савеклиева под въпрос за депутатски мандат
  • Савеклиева под въпрос за депутатски мандат

Областният лидер на ГЕРБ в Благоевградско и досегашен депутат Даниела Савеклиева, която на този вот бе втора в листата, минава на задна позиция, сочат данните от преброяването на бюлетините в Районната избирателна комисия, което приключи малко след 12.00 часа днес.

ГЕРБ получават 4 мандата.

Към този момент не е ясно с категоричност дали водачът Цветан Цветанов ще влезе в Народното събрание от квотата в Благоевградски избирателен район.

Разместването в листата на ГЕРБ се налага заради преференциалния вот. Аритметиката сочи, че Даниела Савеклиева е изместена от призовото място от номер 9 в листата - Кирил Котев от Сандански, който със сигурност е новият депутат от района.  

Драма има и в БСП. Към този момент е ясно, че червената коалиция ще има един или двама народни представители от Благоевградско. В парламента влиза Кристиан Вигенин.



С преференциален вот на второ място се нарежда Богдан Боцев - зам.-кмет на Гоце Делчев.

Боцев бие с едва 18 гласа фаворитът на БСП Емил Костадинов, който участваше във вота с преференциално число 22. Лидерът на социалистите в Благоевград д-р Владимир Пандев и досегашният депутат Спас Панчев нямат шанс за мандат.

Преференцията изигра лоша услуга и за втория в листата на ДПС Ахмед Башев. Той е изместен по вот от Муса Палев - бивш областен управител на Благоевград.

Останалите партии и коалиции, минали бариерата - Реформаторски блок, ББЦ и Патриотичен фронт, имат по един представител от Пиринско.

Чуйте още в звуковия файл от зам.-председателя на РИК-Благоевград Йордан Симонски