Управителят на рудник „Ораново” Валери Манов настоява за спешно прекратяване на работата по проучване за укрепване на свлачището в кв. „Ораново” в град Симитли, с което реално оставя в опасност домовете на десетки семейства в квартала.

Шефът на мината в Симитли Валери Манов е изпратил ултимативни писма до премиера Пламен Орешарски и министрите на регионалното развитие и икономиката и енергетиката Десислава Терзиева и Драгомир Стойнев във връзка със стартиралата от страна на държавата процедура за проучване, необходимо за укрепване на свлачището, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Движение на земни маси в „Ораново” се наблюдава от 40 години. В последните няколко години свлачището придоби застрашителни размери, а при всеки проливен дъжд дворовете на десетки къщи в квартала се пълнят с кал. Проблемът ескалира със страшна сила всяка пролет и есен. За укрепването на свлачището и обезопасяването на крайните къщи в квартала са необходими милиони левове. От няколко години кметът на общината Апостол Апостолов алармира всички отговорни институции. Държавата чу за проблема в Симитли едва преди няколко месеца. По настояване на общината правителството предприе конкретни действия. Министерство на регионалното развитие стартира процедура по прединвестиционни проучвания за обект „Укрепване на свлачище в кв. „Ораново” в град Симитли”.

И когато държавата се ангажира с конституционното си задължение да осигурява живота и здравето на гражданите, концесионерът на въглищно находище „Ораново” реши, че живота, здравето и домовете на десетките семейства, застрашени от свлачището са не толкова ценни, колкото концесионния договор за въгледобив.



В писмото си, адресирано до премиера Пламен Орешарски и министрите на регионалното развитие и икономиката и енергетиката Десислава Терзиева и Драгомир Стойнев, шефът на мина „Ораново”, извоювала си славата на рудник-убиец след поредния инцидент взел пет човешки живота, иска спешно прекратяване на всички разпоредителни и други дейности по терена над рудник „Ораново”, т.е. прекратяване работата по проучване за укрепване на свлачището. Императивно минният шеф Валери Манов пише, че никой, освен Концесионера, няма право да извършва проучвателни или други дейности на концесионната площ. С разсъжденията в писмото си Валери Манов иска да убеди държавата, че не съществуват данни за опасност от свлачищните процеси за граждански обекти и инфраструктурата на град Симитли. Експертите в регионалното министерство опровергават с документи това твърдение на Валери Манов.

С писмото си Валери Манов поддържа и тезата, че работата под земята на мина „Ораново” няма пряко отношение към свличането на земни маси над земята в кв. „Ораново”. Тези твърдения от министерството контрират с данни от проучване на експерти по минно дело, които категорично показват, че множеството пропадания и тектонски движения са в следствие на минната дейност.

Освен това с писмото си от мината недоволстват, че не са уведомени за проучвателните дейности, разпоредени от държавата, които щели да окажат влияние на скалния масив и съответно да доведат до срутване на добивните ленти и основните подземни галерии, в които се работи.

От отговора на писмото на Манов от ведомствата, имащи отношение по случая, става ясно, че той дори не е запознат с параметрите на работата по укрепване на свлачището. На етап проучване не се извършват никакви дейности, тъй като все още не е избран изпълнител на поръчката „Прединвестиционно проучване за обект „Укрепване на свлачище в кв. „Ораново” в град Симитли”. А Валери Манов настоява за спешно прекратяване на всякакви дейности по терена на рудник „Ораново”.

От министерство на регионалното развитие контрират още твърденията на минния шеф, че действията по никакъв начин няма да повлияят и застрашат нормалната експлоатационна дейност на мина „Пирин Ораново”.

Изпаднали в ситуация държавните институции да се обясняват пред концесионер за това, че си вършат работата, от регионалното министерство учтиво изпращат на Валери Манов подробен мониторинг на свлачищния процес за последните години. Последните измервания извършени в района са от два месеца, от които е видно неотложната нужда от предприемане на спешни мерки за укрепване и ограничаване на свлачищните сили.