Хиляди се събраха в парк „Македония“ в Благоевград в първата вечер на четвъртото издание на „Франкофоли“ в България. За четвърта година областният център бе домакин на голямото музикално събитие, чийто продуцент е Община Благоевград.


Със силни емоции феновете на фестивала „Франкофоли“ посрещнаха на сцената изпълнителката с нежен глас и  завладяващо излъчване Айо. Тя представи песни от посления си албум, както и някои от най-популярните си хитове. След нея на сцената излезе Ройшин Мърфи. Ексцентричната, гласовита певица предостави на публиката незабравимо изживяване.  Изпълнителката развълнува и докосна всички със своя професионализъм и талант.
В музикалното приключение в Благоевград се включи и DJ Aslove. Той забавлява и раздвижи гостите на събитието с миксове на известни парчета , които звучаха от пулта му. Програмата на първата вечер на фестивала завърши DJ Feder със страхотно музикално и визуално шоу. Разпознаваемият диджей създаде изключителна атмосфера и контакт с публиката. 

Изненадите продължават и днес, когато на сцената ще видим и чуем звезди като френския рапър Метр Гимс, талантливият и необикновен Винсент Винел, румънската звезда Инна и атрактивните Les animaux sauvages. Музикалната програма започва в 18:30 часа в парк „Македония“, а през целия ден, в центъра на града ще има  различни  арт ателиета, шатри и забавления за малки и големи.  


Изданието на „Francofolies“ в Благоевград е под лиценза на най- големия световен фестивал за съвременна франкофонска музика Les Francofolies.

На първата фестивална вечер гостуваха евродепутатът Андрей Новаков, заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. Те, заедно с президента на фестивала Жерар Пон и областния управител Бисер Михайлов, оцениха отлично резултатите от провежданото мащабното музикално събитие. Кметът Камбитов и неговият екип бяха поздравени и от президента на фестивала „Франкофоли“ Жерар Пон.


 „Изключително съм горд да видя името „Франкофоли“ на тази прекрасна сцена. Мисля, че основателят на фестивала Жан Луи Фулкие, би бил много щастлив, че „Франкофоли“ съществува и днес. Спомням си първата година, когато г-н Камбитов беше сам в тази битка, но в същото време беше токова амбициозен, това нещо да се случи. Сега мисля, че трябва да дойде и да помага при организацията на фестивала в Ла Рошел“, с усмивка заяви Жерар Пон.  Той каза, че ще работи в посока привличане на български артисти за изяви в Ла Рошел.

Благодарение на фестивала, Благоевград бе включен в класацията „Голямата обиколка“ на Министерство на външните работи на Франция през 2017 г. и стана част от 100-те най-големи франкофонски събития.