Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу 45-годишен мъж, привлечен към наказателна отговорност за закана с убийство и предумишлено убийство.

През периода 2008 г. – 2014 г. обвиняемият живеел на семейни начала с жена в дома на родителите й в с. Коларово, община Петрич. Агресивното поведение на мъжа и упражнявания от него тормоз над жената и майка й станали повод за окончателната им раздяла.

Въпреки това той продължил да оказва психически и физически тормоз спрямо двете жени, които нееднократно подавали жалби.

Имало издадена ограничителна заповед, а след отмяната й той станал още по-ожесточен, бил агресивен и към мъжа, с когото жената започнала връзка.


Влошените отношения затвърдили замисъла на обвиняемия да ги убие. Той започнал да планира, снабдил се с оръжие.

Обвиняемият отлично проучил не само тази тема, но и криминалистическите аспекти, в т.ч. изготвяне на версии за разследване, изграждане на алиби. За изготвяне на пушка, тип нарезна карабина, той използвал услугите на различни майстори, които му изработили детайли и части за нея - цев, мерник, приклад, резба и други елементи.

Мъжът решил да си създаде алиби - наличие на писмени доказателства за напускането на територията на България по време на извършване на престъплението. Успял да разбере относно данните на граничните пунктове, които се регистрират в системите на МВР.

Вечерта на 31 октомври той застрелял мъжа, с когото живеела бившата му приятелка, докато отключвал входната си врата. Незабавно обвиняемият напуснал местопроизшествието, а скоро след това и територията на България. Установил се на територията на Северна Ирландия, където се намира понастоящем.

На основание издадена Европейска заповед за арест извършителят на убийството е бил задържан на летището в Белфаст, Северна Ирландия.

Предстои делото да продължи в съда.
 
Апелативна прокуратура София