Над 37 млн. лева е стойността на проектите, които се изпълняват в Благоевград по ОП „Региони в растеж 2014-2020“. По ОП „Околна среда“ те възлизат на над 48 млн. лева. Това стана ясно на пресконференция на кметът д-р Атанас Камбитов.

Пролетният фестивал за съвременно изкуство започва в Благоевград

Сред обектите, по които в момента се работи, са социалните жилища в Благоевград. В момента те се дооборудват, като дейностите ще бъдат завършени в срок. В тази връзка той поясни, че се подготвят сериозни промени в Наредбата за настаняване в общинските жилища.

"Не може хора, които не изпълняват задълженията си, децата им не посещават училище, ползват социални помощи, да получават и жилища. Разбира се, няма да допуснем дискриминационни елементи. Заедно с  трите сгради, които завършваме в момента, в Благоевград ще има близо 800 общински жилища. Това е сериозен фонд, с какъвто разполагат малко общини в България. Смятам че изпълняваме социалния си ангажимент“, каза кметът Камбитов.

Завърши първият етап на видеонаблюдението в Благоевград

Той акцентира и върху ремонтните дейности в IV микрорайон. „В момента сме на финала, улиците в района са готови. Остава да асфалтираме само на една част от ул. „Ветрен“. Подпорната стена също е изградена. Предстои и облагородяване“, поясни кметът Камбитов.


Относно проекта „Образователна инфраструктура“, той подчерта, че в момента се извършват ремонтни дейности в сградата на Национална хуманитарна гимназия. За V СУ „Георги Измирлиев“ също има сключен договор и избран изпълнител. Там работата ще стартира всеки момент. За III ОУ „Димитър Талев“ във втора поредна процедура няма  избран изпълнител.

Община Благоевград е готова да върне платените по-високи данъци за жилищни имоти

"Ако се наложи ще преминем към пряко договаряне, така че да спазим сроковете. Най-същественият проблем е съчетаването на строителните дейности с учебния процес.  Именно затова съм разпоредил на изпълнителите да извършат дейности, които няма да пречат на учениците и учителите, а след като излязат ваканция, ще започне усилена работа.

В този проект е и преизграждане на ДГ „Вечерница“. Проектът е готов и в момента се съгласува. Предстои да направим и първата копка“, каза още д-р Камбитов. Срокът за приключване на дейностите по „Образователна инфраструктура“ е 19 февруари 2020 година", допълни градоначалникът.

Той поясни, че утре ще бъдат открити два обекта – ремонтираната улица „Марица“ и изградените велоалеи по проект „Благоустрояване на градската среда.