Общинският съвет в Гърмен прие Наредба за управление на отпадъците на територията на общината. Приоритет в нея е разделното събиране.

Наредбата регламентира правата и задълженията на гражданите и фирмите, на кмета и общинска администрация, както и изискванията към фирмата, спечелила обществената поръчка за сметосъбиране и сметоизвозване.

Една от най-големите санкции в новата наредба е в размер на 10 000 лева, която ще се налага на еднолични търговци и юридически лица, които се освобождават от опасни или производствени отпадъци на неразрешени за тази цел места.

Общинската сесия започна със закъснение на групата съветници от ДПС. Оказа се, че те са били силно притеснени от предложението на кмета Ахмед Башев за рефинансиране на съществуващия дълг на общината и това е довело до продължителна дискусия преди заседанието.

В крайна сметка съветниците дадоха съгласие за рефинансиране на общинския дълг при условие, че банката бъде избрана с обществена поръчка.

Съветниците гласуваха промени в Наредбата за обществения ред и опазване на общинската собственост. Те се отнасят за собствениците и наемателите на заведения. Приетите текстове ги задължават да не допускат клиентите да излизат на улицата по време на сватби и др. празненства, за да не се затруднява движението на МПС. Собствениците трябва да контролират силата на озвучителните уредби и да не позволяват внасянето на оръжие. Гърменските съветници разгледаха и върнато решение от Областния управител, което касае изграждане на трафопост за средно и ниско напрежение в село Дебрен.

В мотивите за връщане Владимир Димитров посочва, че решението, което съветниците са взели е неправомерно, тъй като теренът е публична общинска собственост и те нямат право да се разпореждат с него.

Съветниците отмениха своето решение и приеха предложението на кмета Башев да бъде променен статута на терена от публична общинска в частна общинска собственост. След това може да бъде извършено строителството на трафопоста.