Жителите и гостите на разложкото село Баня ще се радват на нова екопътека на здравето “Женско бърдо”. Идеята е на кметицата на селото Мария Юрганчева и е реализирана от младежи от голяма софтуерна компания, които дарили материалите и я изградили само за ден, засадили и 50 броя млади дръвчета.

Екопътека „Женско бърдо“ минава през малка горичка, където човек може да се разходи, да почине сред красивата природа и да подиша чист въздух, да се наслади на спокойствието и песента на птичките.

Децата в село Баня изработиха мартеници за благотворителен базар

Пътеката започва от пътя зад информационния център, продължава покрай резервоара за питейна вода, минава покрай параклиса “Света Богородица”, спуска се до параклиса “Свети Спас” и по земеделски път води към къта за отдих “Благата вода”, където е и края на обиколката.

По цялото трасе с червени стрелки е указан пътя, сложени са  пейки за отдих, кошчета за боклук и дървени аптечки, в които има най-необходимите медикаменти  за първа помощ. 

Кметът на Баня Мария Юрганчева изказа искрена благодарност от свое име и от името на банялии към младите хора от софтуерната  компания, които са приели присърце и са осъществили идеята й за тази екопътека на здравето.

Управничката апелира и към всички жители на селото да пазят  направеното, да се грижат за него, както се грижат за домовете си, за да може дълго да носи радост.