Община Смолян обяви бедствено положение - най-критично е положението в село Мугла
Областният управител Стефан Сабрутев обяви частично бедствено положение в Смолянска област, съобщиха от Областна администрация.



Рано сутринта бедствено положение бе обявено в Община Смолян заради проливните дъждове, които затвориха пътища в Общината.

"Най-зле е положението в село Мугла", съобщи зам.-кметът инж.Мариана Цекова. Доброволци, служители от пожарната и техника тръгват за селото, за да разчистват пътя. Затворени са пътищата и до селата Киселчово, Кремене, Сивино и Чепляд.

Реката в Смилян е излезнала от коритото си, а кметството в Горна Арда е наводнено. Свлачище откъсна пътя Девин-Смолян в района на село Широка лъка. Заради дъждовете са се активизирали свлачища и наноси по пътищата. 

Усложнена остава обстановката в област Смолян в следствие на проливите валежи през изминалото денонощие. В общините Неделино, Рудозем, Девин и Смолян е обявено бедствено положение, а в общините Борино и Мадан - частично бедствено положение, стана ясно на заседанието на областния кризисен щаб при бедствия и аварии.

В община Неделино пътят Неделино- Крайна, в района на бившата пресевна станция е наводнен тази нощ, поради излизане на река Неделинска от пътното платно. Улица "Стара планина" е затворена за движение поради свличане на земни маси.

Поради наводняване на помпена станция село Крайна, временно е преустановено водоподаването. На територията на цялата община има активирани свлачища, аварийни екипи рабонят по отстарняването на щетите. 

В община Рудозем все още има населени места, които са без електричество. През изминалата нощ нивото на река Арда в Рудозем, се е покачило и водата започнала да прелива в централната градска част.  

По данни на кмета има наводнен трафопост в града и електроснабдяването на почти цялата община Рудозем е било прекъснато. Това наложило кметът Румен Пехливанов да обяви бедствено положение.



Към момента няма бедстващи хора. От ВиК-Смолян съобщават, че има замътване на водата от язовир "Пловдивци", която снабдява община Мадан и призовават да не се ползва за пиене към настоящия момент. 

В община Златоград за по-малко от 24 часа, са се излели над 120 литра на кв. м дъжд. Реката е излязла от речното корито в най- ниската си точка и заляла пътното платно на републиканския път за Кърджали, който останал затворен до оттичане на водата. Кризисният щаб е свикан своевременно и съвместно с Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” са изградени защитни диги.

По данни на кмета Мирослав Янчев, от 4 до 12 декември над Златоград се е излял дъжд над 260 л. на кв м. В резултат на обилното количество дъжд са се активирали свличания на земни маси на пътя за Ерма река. Една къща в кв. "Граничар" на Златоград е наводнена.

В община Смолян са нанесени множество поражения по пътната мрежа, прекъснат е пътят за село Мугла. Залят е пътят Смилян-Арда, в района на село Кошница Сериозни пропадания има и по пътя Стойките-Широка лъка.

В община Девин поражения има основно по пътната инфраструктура. През цялата изминала нощ екипи са се отзовавали на сигнали за паднали дървета по пътищата на територията на област Смолян.

Заради свличания и компрометирани участъци по пътната мрежа от повишените нива на реките, е затруднено движението по пътищата Смолян-Девин, Смолян-Мугла.

Девин-Кричим, Девин-Доспат - в района на с. Грохото, Тешел-Ягодина, Смолян-Чепеларе, Чепеларе-Забърдо. Водачите на моторни превозни средства трябва да бъдат изключително внимателни, тъй като пътните платна са наводнени, има образувани кални наноси.





Все още има и населени места без електричество, като екипи работят по отстраняване на авариите.