На международната космическа станция влезе в действие система за управление на панелите със слънчеви батерии. Съобщението направи представителката на космическия център на НАСА “Джонсън” в Хюстън Бренди Дийн.

Там е разположен центърът за управление на полета. “В момента специалната система за управление на слънчевите батерии “SARJ” бе активирана, въпреки че панелите със слънчеви батерии не бяха разгънати докрай”, каза Дийн.

Тя уточни, че активираната система ще позволи да бъдат позиционирани панелите със слънчеви батерии на слънчева светлина под необходимия ъгъл по време на орбиталните маневри за получаване на максималното количество енергия.

“Първият опит да бъде разгънат панел със слънчеви батерии не успя. Блоковете на панела се бяха залепили и екипажът на совалката заедно с екипажа на МКС трябваше да предприемат още няколко опита да разгънат панела”, каза представителят на Центъра “Джонсън” Кайли Клем.



При сегашния полет на совалката “Дискъвъри”ще бъде напълно преработена системата за енергийно снабдяване на станцията, като ще бъдат разположени нови слънчеви батерии и отново ще бъдат положени силови кабели. Пускът на новата система за управление на панелите слънчеви батерии е една от важните части на мисията, макар да се извършва без астронавтите да излизат в открития космос./БГНЕС/